Uniunea Europeană ar trebui să îşi fixeze ca obiectiv instalarea unui milion de staţii publice de încărcare a automobilelor electrice în 2024, şi a trei milioane până în 2029, în ideea de a da consumatorilor încrederea necesară pentru a face trecerea la noua tehnologie, a anunţat joi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters.
Într-o scrisoare comună, alături de mai multe asociaţii ale consumatorilor şi organizaţii pentru transport sustenabile, ACEA a cerut Bruxelles-ului să fixeze ţinte ambiţioase pentru fiecare ţară, în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelei de puncte de încărcare a vehiculelor electrice.
„Stabilirea acestor ţinte va trimite un semnal puternic consumatorilor că numărul staţiilor publice de încărcare va continua să ţină pasul cu creşterea explozivă a vânzărilor de vehicule electrice în Europa. De asemenea, ar oferi o certitudine industriei auto dar şi operatorilor de reţea, operatorilor de infrastructură de încărcare şi companiilor de transport”, se arată în scrisoare.
Vânzările de automobile electrice au crescut în ritm accelerat în ultima perioadă în timp ce vânzările de autoturisme echipate cu motoare cu ardere internă au scăzut în timpul carantinei. Constructorii auto se pregătesc să lanseze noi modele electrice pentru a îndeplini normele stricte UE privind emisiile poluante iar mai mult guverne din regiune au inclus primele pentru achiziţionarea de automobile electrice în programele naţionale de revenire de după pandemie.
Cu toate acestea, extinderea reţelei de staţii publice de încărcare, care să se adauge punctelor de încărcare de acasă sau de la locul de muncă, este mult mai lentă şi în plus există diferite tarife şi metode de plată. Datele publicate de industria auto arată că, anul trecut, în Uniunea Europeană erau 224.538 de staţii publice de încărcare a automobilelor electrice.
În plus, în scrisoarea semnată de ACEA, Transport & Environment (T&E) şi European Consumer Organisation (BEUC), Comisia Europeană este îndemnată să stabilească şi o ţintă de aproximativ 1.000 staţii de încărcare cu hidrogen în 2029.
Conform datelor publicate anterior, vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi şi fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute.
În România, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), numărul autoturismelor prietenoase cu mediul s-a situat, la finele anului 2020, la 8.902 unităţi, în creştere cu 33,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. Potrivit sursei citate, în intervalul ianuarie – decembrie 2020, cele mai multe achiziţii noi au fost consemnate la categoria autoturismelor hibride, respectiv 5.019 unităţi, în creştere cu 5,2%, faţă de cele 12 luni din 2019. Totodată, vânzările de autoturisme electrice au înregistrat un salt de 89%, până la 2.846 de unităţi, iar modelele plug-in s-au vândut în 1.037 de exemplare, mai multe cu 158%, raportat la perioada de referinţă.