Cu toate că șofatul împovărează mediul înconjurător, autovehiculele sunt o necesitate pentru marea majoritate a oamenilor. Însă un conducător auto care conștientizează impactul autovehiculului său asupra mediului, îl poate reduce cu ușurință urmând câteva reguli simple. În plus, protejând mediul înconjurător realizăm și economii.
Anvelopele din clasa A întreținute corespunzător aduc economii și sporesc siguranța.
Din punct de vedere ecologic, anvelopele din clasa A de eficiență privind consumul de combustibil sunt alegerea optimă pentru conducătorii auto. Anvelopele din această categorie de top conform sistemului european de etichetare a anvelopelor prezintă cea mai mică rezistență la rulare și, prin urmare, necesită cea mai mică cantitate de energie – și implicit combustibil – pentru a rula. „Rezistența la rulare se referă la energia consumată în procesul de deformare care are loc în momentul în care anvelopa stabilește aderența cu suprafața drumului. Anvelopele cu o rezistență la rulare mai scăzută economisesc energie, combustibil și protejează mediul înconjurător. Rezistența la rulare are o pondere de 20% în consumul de combustibil al autovehiculului,” explică Matti Morri, Technical Customer Service Manager, Nokian Tyres.
Eficiența consumului de combustibil este indicată pe eticheta EU a anvelopei printr-o literă de la A la G: anvelopele din clasa A au cea mai scăzută rezistență la rulare, iar cele din clasa G, cea mai ridicată. Înainte de achiziționarea unui set de anvelope este recomandată compararea acestor etichete, deoarece pot exista diferențe majore între valorile rezistenței la rulare a anvelopelor din clase diferite. O diferență de 40 de procente în ceea ce privește rezistența la rulare poate afecta consumul de combustibil, în medie, cu 5-6 procente. Spre exemplu, anvelopele de vară Nokian Tyres din clasa A asigură reducerea consumului de combustibil cu până la 0,6 litri la 100 kilometri, în comparație cu anvelopele din clasa G. Dacă se economisesc 0,6 litri la 100 kilometri, iar combustibilul costă aproximativ 4,5 RON per litru, aceasta însumează o economie de 240 de litri și 1080 RON la 40.000 kilometri.
Odată echipat autovehiculul cu anvelope eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, acestea necesită o întreținere corespunzătore. „Spre exemplu, la schimbarea anvelopelor, montarea pe spate a celor care au rulat pe față și vice versa, asigură o uzură uniformă și maximizează distanța totală care poate fi parcursă cu acel set de anvelope, ” spune Matti Morri.
Presiunea corectă în anvelope reduce emisiile poluante
Din punct de vedere ecologic, monitorizarea presiunii anvelopelor este probabil cel mai important aspect al întreținerii acestora. Presiunea corectă în anvelope influențează direct rezistența la rulare a anvelopelor, reducând astfel emisiile polunate. Deoarece presiunea nu rămâne stabilă în interiorul anvelopei, conducătorilor auto li se recomandă să verifice regulat presiunea acestora – aproximativ o data la trei săptămâni și, întotdeauna, înainte de a pleca la drum lung. Presiunea corectă în anvelopă îi va reduce acesteia rezistența la rulare cu până la zece procente.
„Dacă presiunea este prea scăzută, rularea anvelopei va deveni mai dificilă, iar vehiculul va consuma mai mult combustibil. În sensul reducerii consumului de combustibil, se recomandă o presiune a anvelopelor cu 0,2 bari mai mare decât cea indicată de producătorul auto. De asemenea, se recomandă creșterea presiunii în anvelope și atunci când autovehicului este foarte încărcat, deoarce aceasta îmbunătățește și capacitatea portantă, de sarcină, cât și stabilitatea anvelopei și reduce generarea de căldură. Toate acestea influențează direct rezistența în timp și durata de viață a anvelopei,” a completat Morri.
Anvelopele premium sunt fabricate sustenabil și reciclate corespunzător
Marea majoritate a consumatorilor observă faptul că anvelopele care protejează mediul înconjurător sunt adesea mai costisitoare, însă costul acestora se amortizează în scurt timp prin economiile realizate din costul combustibilului. Producătorii premium investesc, de asemenea, în materii prime prietenoase cu mediul înconjurător și în îmbunătățirea procesului de fabricație pentru a obține anvelope cât mai ecologice posibil. Impactul cel mai important asupra mediului înconjurător cauzat de anvelope, se datorează consumului de combustibil realizat de un vehicul echipat cu anvelope uzate. Însă producătorii de anvelope de înaltă calitate își propun să reducă acest impact de-a lungul întregului ciclu de viață al anvelopei.
„Spre exemplu, în procesul de fabricație al anvelopelor noastre nu folosim niciun tip de uleiuri dăunătoare mediului– le-am înlocuit cu uleiuri slab aromate și uleiuri extrem de prietenoase cu mediul, precum cele de rapiță și de tal. În plus, deșeurile rezultate în urma procesului de producție, precum deșeurile de cauciuc nevulcanizat, sunt trimise direct spre reutilizare,” declară Sirkka Leppänen, Environmental and Responsibility Manager, Nokian Tyres.
Cercetarea în prealabil a modului în care producătorii de anvelope tratează responsabilitatea ecologică este întotdeauna indicată și se poate realiza prin consultarea rapoartelor de responsabilitate corporativă publicate pe website-urile acestora. Producătorii de anvelope responsabili caută să reducă impactul produselor lor asupra mediului, pornind de la procesul de producție și terminând cu reciclarea.