BYD își schimbă strategia după ce realizează că nu toată lumea este pregătită pentru vehicule electrice. Producătorul auto chinez investește masiv în Europa și construiește deja două fabrici locale.
Vehiculele electrice ar putea acapara majoritatea titlurilor, dar pentru BYD, hibridele plug-in fac în liniște grosul vânzărilor. Deși producătorul auto chinez este bine cunoscut ca unul dintre liderii mondiali în producția de vehicule electrice cu baterii, în realitate vinde mai multe hibride plug-in decât vehicule complet electrice. Acest detaliu contează foarte mult în timp ce compania își propune să își extindă prezența în Europa, unde nu toți cumpărătorii de mașini noi sunt pe deplin pregătiți să renunțe complet la motorul pe benzină.
China este de departe cea mai mare piață a BYD, dar compania a precizat că prezența globală este următorul pas. Pentru a se poziționa ca un concurent serios pentru mărcile consacrate din Europa, are nevoie de mai mult decât vehicule electrice atrăgătoare. O rețea de dealeri mai puternică și, crucial, o gamă mai largă de hibride plug-in sunt piesele cheie care lipsesc încă din puzzle.
Mai multe hibride la orizont
În prezent, portofoliul de hibride plug-in al BYD în Europa este restrâns. Singurul PHEV pe care îl oferă în prezent în regiune este sedanul Seal DM-i. Dar asta urmează să se schimbe.
La un eveniment recent din Stuttgart, Maria Grazia Davino, șefa regională a BYD care supervizează mai multe piețe din Europa Centrală, a confirmat planurile de a aduce cel puțin încă două hibride plug-in în Europa în 2025. Germania este una dintre piețele țintă cheie.
„Nu toată lumea este pregătită pentru electric. Avem nevoie de altceva pentru a convinge clientul”, a declarat Davino pentru Reuters. „În fiecare lună, găsim cel mai bun echilibru între ceea ce își dorește clientul și ceea ce face distribuția să aibă succes. În viitorul apropiat, vom avea doi piloni: unul complet electric și celălalt DM-i.”
BYD este în prezent supusă tarifelor UE pentru vehiculele importate din China, dar ia deja măsuri pentru a atenua impactul. Noile unități de producție din Ungaria și Turcia vor gestiona o bună parte din vehiculele destinate Europei, ajutând compania să evite aceste costuri suplimentare.
Deși vânzările sale locale nu au decolat la fel de repede cum și-ar fi dorit, există semne de îmbunătățire. În primul trimestru al anului 2025, BYD a vândut peste 37.000 de vehicule în Europa, o creștere de aproximativ 8.500 de unități față de primul trimestru al anului 2024.
În plus față de aducerea mai multor PHEV-uri în Europa, BYD și-a lansat recent noua sa marcă premium Denza. Poziționată ca un rival pentru mărci precum Mercedes-Benz, BMW și Audi, Denza va începe inițial să vândă Z9 GT, creat ca un concurent pentru Porsche Taycan Sport Turismo. Vânzările locale ale monovolumului D9 vor începe la o dată ulterioară.