Matthias Zink, președintele Asociației Europene a Producătorilor de Componente Auto (CLEPA), atrage atenția că declinul forței de muncă din sector este încă la început.
La doar câteva zile după ce a dat publicității un raport care analiza diferența dintre un studiu realizat în 2021 și realitatea din 2024 în privința numărului de locuri de muncă din sectorul furnizorilor auto și care evidenția dispariția a 86.000 de posturi în doar patru ani, CLEPA revine cu prognoze alarmiste.
Conform lui Matthias Zink, președintele CLEPA și CEO al diviziei Powertrain & Chassis a grupului Scaheffler, furnizorii de componente pentru automobile din Europa vor continua să facă reduceri masive de locuri de muncă și în 2025. Conform acestuia, „principala problemă pentru industria noastră este creșterea mult prea lentă a electromobilității”.
Oficialul consideră, așadar, că scăderea ritmului de creștere a vânzărilor de mașini electrice, coroborată cu investițiile masive făcute de industrie pentru dezvoltarea acestora ca răspuns la reglementările tot mai dure antipoluare impuse de politicienii de la Bruxelles, este cauza actualului declin al întregii industrii.
În acest context este deja cunoscut faptul că mari companii din industria producătoare de componente auto precum Bosch, ZF Friedrichshafen și Continental, au atras atenția supra unor potențiale reduceri de personal importante care se vor materializa în lunile următoare.
În susținerea lui Matthias Zink a venit și Benjamin Krieger, secretarul general CLEPA care a declarat, chiar mai grav, că „impactul cel mai mare asupra ocupării forței de muncă este, probabil, încă înaintea noastră”.
„Situația este îngrijorătoare. Două treimi dintre membrii noștri realizează o marjă de profit mai mică de cinci procente, iar un sfert sunt chiar pe roșu”, a completat Zink adăugând și că „tranziția către condusul electric nu poate fi realizată cu astfel de marje. Companiile câștigă prea puțin pentru a finanța investițiile necesare pentru transformare”. Prin urmare, industria europeană a automobilelor riscă să își piardă competitivitatea.
Șeful CLEPA a transmis și un mesaj către constructorii de mașini, cei care cumpără în proporție covârșitoare produsele firmelor din industria de componente auto. Făcând referire la un alt studiu al asociației, publicat în ianuarie 2024, care arată că mai bine de jumătate dintre firmele europene care asigură piese și servicii producătorilor de mașini au marje de profit care au scăzut sub 5%, Matthias Zink a declarat că „trebuie să revenim în zona în care inovația este recompensată. Dezechilibrul actual dintre OEM și furnizor nu are niciun viitor pe termen lung”.
Industria producătoare de piese și componente pentru mașini se confruntă cu o concentrare neobișnuită de probleme care nu au fost încă depășite, a explicat Zink. „Numeroasele convulsii din ultima perioadă, crizele geopolitice, problemele lanțului de aprovizionare, creșterea prețurilor la energie și la materiile prime persistă în esență în ciuda îmbunătățirilor selective”, a adăugat Zink.
Cu toate acestea, președintele CLEPA vede și motive de optimism: „Nu renunț la Europa. Cu virtuțile noastre – inovarea și spiritul de pionierat – vom depăși această criză”.
CLEPA prezintă cifrele dezastrului
CLEPA a dat publicității rezultatele unui raport care analiza diferența dintre un studiu realizat în 2021, la comanda asociației, de PwC Strategy și realitatea din 2024 în privința numărului de locuri de muncă din sectorul furnizorilor auto.
Denumită „Employment Tracker”, această cercetare a relevat situația mult mai gravă din 2024 decât cea estimată nu mai departe de 2021 în domeniul locurilor de muncă din industria de componente auto.
Astfel, conform CLEPA, dintre cele peste 100.000 de locuri de muncă noi estimate a fi create până în 2025 au devenit cu adevărat disponibile doar 29.400. Dintre acestea, numai 65% (19.100 de locuri de muncă) sunt direct legate de tranziția către vehiculele electrice (EV). Prin urmare, până în prezent, doar 20% dintre locurile de muncă preconizate a fi create în lanțul de furnizare de componente auto pentru vehicule electrice s-au materializat.
Un calcul simplu relevă faptul că pierderile nete de locuri de muncă în industria de furnizare componentelor pentru automobile se ridică acum la 56.400, subliniind cât se poate de clar impactul negativ al transformării asupra forței de muncă.
În opinia celor de la CLEPA, 57% din totalul pierderilor de locuri de muncă pot fi atribuite condițiilor de piață, cum ar fi scăderea semnificativă a volumului producției, generată la rândul său de scăderea cererii, dar și de tranziția la mașini electrice, precum și creșterea costurilor de producție. Circa 26% dintre pierderile de locuri de muncă pot fi atribuite eliminării treptate a motorului cu combustie.
Datele CLEPA arată și că aproximativ 86.000 de locuri de muncă au fost pierdute în industria de componente auto începând din 2020. Doar în primele șase luni din 2024 companiile au anunțat reducerea cu încă 32.000 a numărului de locuri de muncă.
Furnizorii auto, în plin declin al marjelor de profit
Celălalt studiu la care a făcut referire președintele CLEPA a fost dat publicității în ianuarie 2023 și arăta că mai bine de jumătate dintre firmele europene care asigură piese și servicii producătorilor de mașini au marje de profit care au scăzut sub 5%, limita de jos a afacerilor sustenabile.
La acest rezultat dezamăgitor au concurat mai mulți factori, inclusiv necesitatea de a investi masiv în tehnologii viitoare incerte, impactul pandemiei, inflația și creșterea costurilor pentru energie, dificultatea sau chiar imposibilitatea de a transfera creșterile de preț către producătorii de automobile și noile norme și reglementări impuse de politicienii de la Bruxelles.
„Aceasta (n.n. – marja de profit de 5%) este limita de la care se poate spune că ai o afacere care funcționează în mod durabil și care poate face investițiile necesare pentru o mobilitate mai sigură și inteligentă, precum și pentru inovare în general”, a declarat Benjamin Krieger în conferința de presă care a avut rolul de a îl prezenta pe Matthias Zink ca președinte al CLEPA.