Elon Musk a încercat marţi să clarifice câţi angajaţi Tesla îşi vor pierde locurile de muncă, afirmând că vor fi concediaţi 3,5% din total, în urma lansării unui proces de către foşti angajaţi care susţin că producătorul auto a încălcat legislaţia muncii din SUA, transmite CNBC.
Vorbind la un eveniment găzduit de Bloomberg marţi, Musk a spus că Tesla îşi va reduce forţa de muncă salariată cu 10% în următoarele trei luni, în timp ce va creşte numărul de angajaţi cu ora.
Un articol publicat de Reuters la începutul acestei luni relata că Musk a vrut să reducă 10% din locurile de muncă, invocând un e-mail intern scris de CEO-ul Tesla.
În notă, Musk a spus atunci că are un ”presentiment foarte prost” despre economie. Dar, într-un e-mail adresat personalulului Tesla, obţinut de CNBC, Musk a clarificat că Tesla va reduce numărul salariaţilor cu 10% şi va creşte personalul angajat cu ora.
Musk a spus marţi că acest lucru înseamnă că anunţul Tesla de concediere va afecta aproximativ 3,5% din forţa de muncă totală, adăugând că numărul real ”nu are un efect super material”. Â
Lucrătorii salariaţi reprezintă aproximativ două treimi din angajaţii Tesla, a adăugat el.
”Peste un an, cred că numărul nostru de angajaţi va fi mai mare atât la salariaţi, cât şi, evident, la cei plătiţi cu ora”, a spus Musk.
Duminică, doi foşti angajaţi Tesla au intentat un proces împotriva companiei, susţinând că aceasta a încălcat legile federale din SUA cu privire la ”disponibilizările în masă”.
În conformitate cu Legea referitoare la notificarea privind ajustarea şi recalificarea lucrătorilor, angajatorii sunt obligaţi să notifice cu 60 de zile în avans o disponibilizare în masă sau închiderea fabricii.
Musk, cea mai bogată persoană din lume, a respins importanţa procesului, marţi, spunând că ”nu are un fundament”.
”Este un mic proces cu consecinţe minore. Orice lucru care se referă la Tesla face titluri mari, fie că este vorba de un accident de bicicletă sau de ceva mult mai grav”, ”, a spus el.
Tratamentul lui Musk faţă de muncitori a fost analizat în ultima vreme. El le-a spus recent angajaţilor Tesla că ar trebui să vină la birou cel puţin 40 de ore pe săptămână sau să părăsească compania. În timp ce alţi şefi din domeniul tehnologiei – inclusiv Parag Agrawal, CEO al Twitter, companie pe care Musk încearcă să o cumpere – au adoptat impulsul post-Covid în munca de la distanţă, Musk nu este de acord.
El a spus că oamenii care doresc să lucreze de la distanţă ”ar trebui să pretindă că lucrează în altă parte”.
Compania s-a confruntat şi cu acuzaţii de rasism împotriva lucrătorilor de culoare. În februarie, Departamentul pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Locuinţe Echitabile din California a dat în judecată Tesla pentru plângeri privind discriminarea rasială şi hărţuirea.
Întrebat despre perspectiva ca economia să intre într-o recesiune, Musk a spus că este ”inevitabil la un moment dat”, dar a pus sub semnul întrebării momentul în care se poate întâmpla un astfel de eveniment.
O recesiune în viitorul apropiat este ”mai probabil să aibă loc decât să nu”, a spus el. Deşi, a adăugat el, ”Nu este o certitudine”.
Cu inflaţia la maxime istorice, economiştii sunt îngrijoraţi de perspectiva ”stagflaţiei”, în care preţurile cresc, dar avansul economic se deteriorează.
Săptămâna trecută, Rezerva Federală a efectuat cea mai mare majorare a ratelor dobânzilor din 1994, într-un efort de a controla inflaţia ridicată.