Sigur ai observat că de multe ori după ce ai apăsat pedala de frânare, în anumite circumstanțe și condiții de drum, computerul intern al vehiculului a activat sistemul ABS – cunoscut și sub denumirea de anti-blocking system (sistem de antiblocare a frânelor).
Ce este sistemul de frânare ABS?
Sistemul ABS a fost introdus la mijlocul anilor 1980 ca o modalitate de a ajuta șoferii să își mențină controlul asupra direcției vehiculului și de atunci a devenit ca o caracteristică de siguranță pentru autoturisme. Sistemul funcționează pentru a împiedica șoferul să suprasolicite frânele, lucru ce ar putea duce la derapaje, alunecări și accidente. Sistemul ABS ajută șoferul să se deplaseze în timp ce apasă frâna printr-o mișcare rapidă de pompare pentru a încetini vehiculul.
Există o concepție greșită că sistemul de frânare ABS ajută la oprirea mai rapidă a vehiculului, acest lucru nu este întotdeauna adevărat pe suprafețe acoperite de pietriș sau zăpadă. De fapt, rolul sistemului de frânare ABS este de a ajuta la menținerea controlului asupra vehiculului într-o situație de frânare de urgență.
Cum funcționează sistemul de frânare ABS?
Sistemul are patru componente principale care lucrează la unison pentru a opri mașina să derapeze în timp ce încetinește pe un drum alunecos.
Acestea sunt:
Senzorii de viteză. Fiecare dintre roțile mașinii are un senzor de viteză care transmite informații înapoi la sistemul de frânare ABS.
Valva. Sistemul ABS controlează o mică valvă situată pe linia de frânare. Această valvă funcționează pentru a deschide, bloca și elibera presiunea pe conducta de frânare.
Pompa. Pompa funcționează alături de valvă. Dacă valva eliberează presiune asupra frânelor, atunci pompa servește la reaplicarea presiunii pe conducta de frânare.
Computerul. Aceste este computerul care monitorizează restul componentelor și asigură faptul că fiecare sistem se declanșează exact în momentul în care este necesar pentru a opri autovehiculul. De asemenea, funcționează pentru a controla valvele și senzorii de viteză.
Care este relația dintre sistemul de frânare ABS și anvelopele mașinii?
Sistemul de frânare ABS are o relație unică în ceea ce privește deteriorarea anvelopelor. Șofatul pe o mașină fără ABS, frânarea puternică, chiar și pe o suprafață netedă, poate provoca o pană a anvelopelor. Sistemul ABS de multe ori previne acest lucru, motiv pentru care este adesea de mare beneficiu pentru anvelopele vehiculului.
Anvelopele se deteriorează dacă mașina nu are implementat sistemul de frânare ABS?
Șansele sunt mari, pentru că nici nu este nevoie să circuli cu viteză prea mare. Chiar și cu o viteză de 80 km/h va fi suficient (poate chiar mai mici în funcție de vehicul și de suprafața drumului) ca în cazul unei frânări bruște și puternice anvelopele să aibă de suferit.
Mișcarea bruscă cauzată de frânarea puternică provoacă această uzură suplimentară, care fără ABS, mașina va pune presiune mai multă pe anvelope.
Mulți șoferi consideră că frânarea cu impulsuri, prin aplicarea rapidă și înlăturarea presiunii frânelor în succesiune rapidă poate împiedica blocarea roților. Cu toate acestea, în urma acestor manevre cele care vor avea de suferit abraziuni și deteriorări vor fi anvelopele.
Desigur, frânarea cu impulsuri extinde și distanța de frânare, care influențează siguranța rutieră. Ca atare, există puține beneficii pentru frânarea cu impulsuri, în special în caz de urgență.
Un lucru important, de menționat, este faptul că anvelopele vehiculului trebuie să fie identice pe fircare axă. Anvelopele au nevoie de aceeași suprafață de rulare și aceeași adâncime a canelurilor. Orice diferențe, în special în modelul benzii de rulare, s-ar putea dovedi fatale. O schimbare a parametrilor va schimba modul în care se comportă mașina și, cu diferiți parametri pe fiecare parte a vehiculului, ar putea fi mult mai neregulat.
Dacă vrei să ști dacă sistemul ABS funcționează corect sau nu, vino la un test de diagnosticare la un service auto specializat pentru a te asigura că toate componentele sistemului sunt în perfectă stare de funcționare. În plus te poți programa și pentru o geometrie completă a roților pentru o verificare amănunțită a anvelopelor.
Cu un sistem de frânare ABS vei putea preveni deteriorarea anvelopelor și vei putea frâna în siguranță și în control.