O schimbare simplă ar putea elimina „anxietatea privind autonomia mașinilor electrice” pe care o resimt unii șoferi, potrivit unui studiu realizat de Chalmers University of Technology, citat de The Independent.
Teama că un vehicul electric ar putea să nu reușească să parcurgă o călătorie sau că șoferul va trebui să aștepte mult timp până când se va încărca, sunt două dintre cele mai mari obstacole în calea vehiculelor electrice. Mulți potențiali cumpărători de astfel de vehicule spun că mașinile pe benzină sunt preferabile, deoarece pot fi alimentate imediat la stațiile de benzină ușor accesibile.
Dar noile cercetări sugerează că o simplă modificare ar putea face acest lucru mult mai ușor. Astfel de probleme ar putea fi rezolvate printr-o simplă schimbare de mentalitate, sugerează noile cercetări, iar anxietatea legată de autonomie ar putea fi pur și simplu un rezultat al unei gândiri greșite.
O mare parte din problema anxietății legate de autonomie se datorează faptului că șoferii de vehicule electrice rămân blocați în vechea lor mentalitate: se uită în mod constant la cât de multă autonomie le-ar mai putea rămâne și petrec timp gândindu-se unde ar putea să se încarce.
În schimb, șoferii ar putea considera că este mult mai bine să treacă la un nou mod de gândire, pe care cercetătorii îl numesc „modelul declanșat de evenimente”. Mai degrabă decât să alimenteze atunci când indicatorul arată că se termină benzina, aceasta înseamnă să alimenteze automat de fiecare dată când șoferul ajunge acasă sau la serviciu, de exemplu.
Cercetătorii notează că această schimbare de mentalitate ar necesita totuși schimbări în infrastructură. Ajutându-i pe oameni în acest sens, va însemna să se concentreze pe amplasarea de încărcătoare în locurile în care oamenii locuiesc și muncesc, de exemplu – mai degrabă decât să le pună la marginea drumului, alături de benzinării.
Studiul, intitulat „Modelele mentale ghidează încărcarea vehiculelor electrice”, a fost publicat la începutul acestei luni în revista Energy. Studiul a fost elaborat pe baza unor interviuri aprofundate atât cu șoferi cu experiență, cât și cu șoferi începători.