Un studiu amplu arată că vehiculele electrice sunt mai fiabile decât mașinile cu motor termic, cu o problemă comună surprinzătoare: bateriile de 12 Volți.
În medie, vehiculele electrice au avut 4,2 defecțiuni la 1.000 de unități, în timp ce modelele cu motor termic de vârstă similară au înregistrat de peste două ori această rată.
Dezbaterea dintre vehiculele electrice și cele cu motor termic nu se mai referă doar la performanță sau emisii – ci și la fiabilitate. Și, potrivit celei mai mari organizații de asistență rutieră din Europa, Clubul Auto German (ADAC), mașinile electrice ar putea câștiga în liniște această luptă. Angajații săi, cunoscuți uneori sub numele de „Îngerii Galbeni” datorită uniformelor lor viu colorate, au răspuns la peste 3,6 milioane de defecțiuni în ultimul an, realizând acest studiu. Ei au înregistrat detaliile fiecărui apel, iar această cantitate mare de date arată că vehiculele electrice se defectează mai rar decât mașinile cu motor termic.
Vehiculele electrice prezintă mai puține defecțiuni
Pentru prima dată în 2024, ADAC a declarat că a avut suficiente date pentru a trage o concluzie sigură cu privire la fiabilitatea vehiculelor electrice, iar această concluzie este în favoarea electricului. Cu încă un an de date în spate, argumentul a devenit și mai puternic. Deși a răspuns la mai multe apeluri de service pentru vehicule electrice ca niciodată, acestea au reprezentat doar 43.678 din totalul de 3,6 milioane, adică doar 1,2%. Organizația a subliniat în studiul său recent că această creștere se datorează probabil popularității crescute a vehiculelor electrice. În plus, rezultatele ar trebui să fie mai precise, deoarece unele dintre vehiculele electrice de pe șosele au acum un an în plus.
În mod crucial, 2024 a marcat primul an în care ADAC a considerat că are suficiente date pentru a afirma cu încredere că vehiculele electrice sunt mai fiabile. Cu încă un an de înregistrări, această constatare pare și mai solidă. „Pentru mașinile înmatriculate pentru prima dată între 2020 și 2022, vehiculele electrice au înregistrat 4,2 defecțiuni la 1.000 de unități”, relatează publicația germană Handelsblatt. Pentru mașinile cu motor termic din aceeași categorie de vârstă, cifra a fost de 10,4.
Punct slab comun pentru motoarele termice și vehiculele electrice
Interesant este că cea mai frecventă problemă pentru ambele tipuri de propulsie a fost aceeași: bateriile de 12 volți. Acestea au fost cauza a 50% dintre defecțiunile vehiculelor electrice și a 45% dintre defecțiunile mașinilor cu motor termic. În aproape fiecare categorie din ultimii câțiva ani, mașinile cu motor termic au înregistrat probleme mai multe sau egale în comparație cu vehiculele electrice, inclusiv sistemul electric, managementul motorului și iluminatul.
Singura zonă în care vehiculele electrice par să aibă mai multe probleme este cea a anvelopelor. Mai exact, 1,3 apeluri de service la 1.000 de unități au fost cauzate de o problemă cu anvelopele la un vehicul electric, în timp ce mașinile cu motor termic au înregistrat doar 0,9 în aceeași populație. Este important de menționat că vehiculele electrice mai noi nu par să sufere de aceeași problemă.
Desigur, vehiculele electrice sunt, de asemenea, lipsite de potențialele probleme ale motoarelor termice, indiferent de vechime. Nu au ulei de schimbat și nici sistemul complex de propulsie al unui motor cu combustie internă, iar ca rezultat, au mai puține piese care se pot defecta.
ADAC recunoaște dificultățile comparării vehiculelor electrice și a mașinilor cu motor termic în acest moment. Datele sunt limitate, deoarece vehiculele complet electrice nu există de foarte mult timp, astfel încât nu putem ști încă cât de fiabile vor fi după ce vor avea peste 10 ani. Totuși, acesta este un indiciu bun că vehiculele electrice se îmbunătățesc și ar putea fi într-adevăr un mod de transport mai practic, chiar și atunci când ignorăm efectul lor asupra sustenabilității. Pentru informații mai detaliate.