Tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump pentru importurile de automobile sunt aşteptate să lovească puternic producătorii auto şi economiile din întreaga lume, însă analiştii avertizează că Slovacia, o mică ţară europeană fără ieşire la mare, supranumită ”Detroitul Europei”, ar putea resimţi cel mai sever impact, relatează CNBC.
Trump urmează să anunţe detaliile noului pachet de tarife comerciale miercuri, în jurul orei 21:00 (ora Londrei). Măsurile, care sunt separate de alte taxe impuse sectorului auto global, par menite să reechilibreze balanţa economică în favoarea Statelor Unite.
Administraţia americană a anunţat deja un tarif de 25% pentru toate vehiculele importate, aplicabil începând de joi. De asemenea, Casa Albă a precizat că o taxă pentru piesele auto va intra în vigoare în luna mai.
Anunţurile contradictorii ale preşedintelui privind tarifele au alarmat investitorii globali, directorii de corporaţii şi partenerii comerciali ai SUA în ultimele luni. Germania a criticat aspru decizia privind tariful de 25% pentru importurile auto, considerând-o dăunătoare pentru SUA, Uniunea Europeană şi comerţul internaţional.
Potrivit economiştilor Inga Fechner şi Rico Luman de la banca olandeză ING, deşi Germania este cea mai expusă în termeni de valoare la tarifele lui Trump, Slovacia ar putea fi ţara cel mai sever afectată în termeni de volum.
”Industria auto germană este în centrul furtunii, cu jucători majori precum Volkswagen, BMW, Mercedes şi Porsche care vor fi puternic loviţi de tarife. Dar Slovacia – care găzduieşte mai multe fabrici auto – este cea mai expusă în funcţie de volumul total al exporturilor către SUA,” se arată într-un raport ING publicat pe 28 martie.
Supranumită ”Detroitul Europei” datorită industriei auto înfloritoare, Slovacia produce cele mai multe automobile pe cap de locuitor din lume. Ţara, cu o populaţie de doar 5,4 milioane de locuitori, depinde semnificativ de comerţul cu SUA, sectorul auto reprezentând o parte importantă a exporturilor şi generând indirect peste 250.000 de locuri de muncă.
Rico Luman de la ING a declarat că înainte de intrarea în vigoare a tarifelor s-a observat o accelerare a livrărilor de maşini către SUA, însă această tendinţă se va inversa odată cu aplicarea noilor taxe.
”Lanţurile de aprovizionare nu vor fi reconfigurate imediat, din cauza incertitudinii ridicate pentru investitori, dar dacă aceste tarife vor rămâne o perioadă mai lungă, producţia ar putea începe să fie relocată în SUA,” a spus Luman pentru CNBC.
Pe de altă parte, Slovacia rămâne competitivă din perspectiva costurilor de producţie, salariile fiind considerabil mai mici decât în Germania.
”Astfel, VW şi Stellantis vor încerca probabil să menţină un grad ridicat de utilizare a fabricilor din Slovacia (pentru modelele cu motoare clasice), iar reculul exporturilor ar putea afecta şi producţia din alte părţi ale Europei, care va fi înlocuită,” a adăugat el.
Vladimír Vaňo, economist-şef al think tank-ului Globsec din Bratislava, a descris anterior perspectiva tarifelor impuse de Trump drept ”îngrijorătoare” pentru Slovacia, subliniind că ţara are ”foarte puţine” opţiuni pe termen scurt.
Guvernul Slovaciei nu a oferit un comentariu imediat.
Slovacia este al treilea cel mai mare exportator de autoturisme către SUA din Europa, la egalitate cu Suedia, cu exporturi în valoare de 4 miliarde de euro în 2023, potrivit ING. Peste 73% din totalul exporturilor Slovaciei către SUA constau în automobile şi piese auto, ceea ce o face extrem de vulnerabilă la noile tarife americane.