Atunci când deții un autoturism trebuie să iei în calcul şi deprinderea unor obiceiuri de îngrijire sau întreţinere care vor duce la păstrarea vehiculului în bună stare de funcţionare pentru o lungă perioadă de timp.
O maşină nu este un bun pe care să-l arunci atunci când ceva nu mai funcţionează pentru a cumpăra imediat altul în loc. Preţul unei maşini fiabile poate fi adesea destul de ridicat chiar dacă nu mai pui la socoteală şi celelalte cheltuieli accesorii: alimentarea cu carburanţi, reviziile periodice, asigurările RCA sau CASCO, rovigneta, etc. Devine astfel necesară abordarea unei atitudini atente faţă de maşina ta pentru a evita noi cheltuieli cu eventuale reparaţii costisitoare sau chiar situaţia de aducere a vehiculului în stare de nefuncţionare.
Iată câteva moduri prin care vei putea avea grijă de maşina ta pentru a te bucura de ea timp îndelungat
- Verifică regulat starea fluidelor
Motorul unui autovehicul este un ansamblu tehnic care funcţionează pe baza unor principii şi cu ajutorul unei serii de fluide. Fie că este vorba de lichidul de răcire, de uleiul de motor sau de uleiul de la servodirecţie există cazuri în care nivelurile optime pot scădea, fapt care poate conduce la o serie de probleme mecanice.
Dacă nu eşti sigur care ar trebui să fie nivelul indicat de producător al acestor fluide, este o bună idee să verifici manualul maşinii sau să faci o scurtă vizită la un service auto în vederea unei verificări.
- Ascultă zgomotul emis de maşină la rulare
Chiar dacă eşti un fan al muzicii la volum maxim în timp ce conduci, este indicat ca, din când în când, să opreşti radioul sau lista de albume preferate şi să asculţi cu atenţie zgomotul pe care maşina îl face la rulare. Ar trebui să fii atent la orice zgomot care pare ieşit din comun, aşa cum este cazul anumitor sunete neregulate din partea motorului sau anumite lovituri sau scârţâieli care pot apare din zona şasiului.
Zgomotele neobişnuite pot indica unele disfuncţionalităţi în funcţionarea propulsorului sau defectarea unor piese din zona mecanicii maşinii (defectarea unor amortizoare, bucşe, plăcuţe de frână blocate, etc.). În acest caz o vizită urgentă la un service te poate scuti de agravarea unor probleme ce se pot dovedi mult mai costisitoare.
- Protejează-ţi maşina
Chiar dacă nu poţi preîntâmpina toate evenimentele neprevăzute, există câteva soluţii pe care le poţi adopta şi pentru maşina ta astfel încât să adaugi un nivel suplimentar de protecţie mai ales ale punctelor vitale. De exemplu, un scut metalic pentru motor este o soluţie solidă de protejare a propulsorului împotriva loviturilor atât la drum lung sau accidentat, cât şi în oraş unde parcările în zone cu borduri înalte pot reprezenta un pericol serios mai ales în cazul maşinilor cu gardă la sol joasă.
- Fii atent la modul de rulare al maşinii
Este o bună idee, din când în când, să inspectezi modul în care maşina ta rulează în timpul mersului. Fii atent la modul în care volanul execută şi transmite comenzile către direcţie, la eventualele tremurături ale acestuia în timpul condusului sau la zgomote care pot apare în timpul manevrelor. Oricare din aceste semne ar trebui să te conducă spre cel mai apropiat service auto pentru o inspecţie riguroasă şi o remediere promptă.
Aşadar, cu puţină atenţie şi cu un set de măsuri preventive adoptate drept bune practici, vei putea să păstrezi o maşină într-o stare excelentă de funcţionare pentru un timp îndelungat amortizând astfel o mare parte din valoarea plătită la cumpărare.