Toyoda apără strategia multi-energie a Toyota și avertizează împotriva unei abordări viitoare exclusiv electrice. Akio Toyoda spune că vehiculele electrice sunt mai poluante decât crezi.
Vehiculele electrice pot domina titlurile și agendele politice, dar drumul către un viitor mai curat nu este unul cu sens unic. Cel puțin, nu conform Toyota, cel mai bine vândut brand din lume și campion de lungă durată al tehnologiei hibride. În timp ce alți producători auto sprintează către electrificarea completă, Toyota își menține poziția, extinzându-și cu precauție gama de vehicule electrice, în timp ce își intensifică eforturile în domeniul hibridelor.
În ciuda demersurilor recente din China cu seria bZ extinsă, Toyota a primit multe critici pentru lansarea relativ lentă a vehiculelor electrice. Dar dacă îl întrebi pe președintele Akio Toyoda, există o metodă în ceea ce criticii numesc ezitare. Cunoscut pentru poziția sa fermă asupra unei strategii multi-energie, Toyoda a explicat încă o dată de ce Toyota nu a urmat turma exclusiv electrică.
Într-un interviu recent cu Automotive News, Toyoda a spus: „Când termenul de neutralitate a carbonului a devenit popular, noi, ca și companie, am spus că inamicul este carbonul. Trebuie să ne concentrăm pe ceea ce putem face imediat pentru a reduce dioxidul de carbon. Aceasta este baza deciziei noastre. Nu s-a schimbat și nu se va schimba.”
De ce hibrizii contează încă
Toyoda a subliniat, de asemenea, istoria Toyota cu vehiculele hibride. „Am vândut aproximativ 27 de milioane de hibrizi”, a spus el. „Acești hibrizi au avut același impact ca 9 milioane de vehicule electrice pe șosea. Dar dacă am fi produs 9 milioane de vehicule electrice în Japonia, ar fi crescut de fapt emisiile de carbon, nu le-ar fi redus. Asta pentru că Japonia se bazează pe centralele termice pentru electricitate.”
În timp ce președintele Toyota nu a detaliat calculele din spatele acestor cifre, el a vrut clar să arate că vehiculele electrice nu sunt un panaceu. Sigur, vehiculele electrice cu baterii oferă zero emisii la țeava de eșapament, dar aceasta este doar o parte a ecuației. Impactul asupra mediului al producerii vehiculelor electrice și al generării energiei electrice pentru a le încărca spune o poveste mai complicată. Adăugați la aceasta starea fragmentată a infrastructurii de încărcare în multe regiuni și devine mai ușor de înțeles de ce hibrizii au încă sens, cel puțin pentru moment.
Rădăcinile profunde ale Toyota în dezvoltarea hibridelor datează de la Prius-ul original din 1997. De atunci, hibrizii au devenit o parte majoră a vânzărilor globale ale companiei. Astăzi, variante hibride sunt oferite pentru aproape fiecare gamă de modele Toyota. Cererea este deosebit de puternică pe piețe precum Europa și America de Nord, unde hibrizii auto-încărcabili sunt adesea văzuți ca un pas practic, cu un angajament mai mic, către electrificare.
Mai multe: Toyota aruncă benzină pe focul dezbaterii ICE vs EV, De ce să trecem la electricitate complet când putem face ambele?
Și în timp ce vehiculele electrice continuă să câștige cotă de piață, există un segment considerabil de cumpărători care rămân neconvinși, fie din cauza costului, a anxietății legate de autonomie sau a lipsei de infrastructură. Toyota pare mulțumită să servească acest teren intermediar.
O strategie mai largă, nu o întoarcere bruscă
Abordarea multi-direcțională a lui Toyoda include mai mult decât doar hibrizi. El sprijină, de asemenea, hibrizi plug-in, vehicule cu pile de combustie pe hidrogen, vehicule electrice cu baterii și chiar motoare cu combustie alimentate cu combustibili sintetici. Pentru Toyota, nu este vorba atât de mult de a paria pe un singur câștigător, cât de a menține toate opțiunile deschise.
„Ar trebui să analizăm toate opțiunile și să lucrăm în toate direcțiile”, a spus Toyoda. „Ca și companie, am fost foarte consecvenți în a spune că ceea ce combatem este dioxidul de carbon.”
Aceasta nu este o retorică nouă din partea lui Toyoda. Anul trecut, a ajuns pe primele pagini ale ziarelor sugerând că, chiar și pe termen lung, vehiculele complet electrice vor reprezenta doar 30% din vânzările globale. El a avertizat, de asemenea, că o trecere bruscă la un viitor exclusiv electric ar putea pune în pericol 5,5 milioane de locuri de muncă în Japonia.