Din 1925, Phantom a devenit cel mai recunoscut simbol al mărcii Rolls-Royce și al… succesului. De-a lungul a opt generații, a transportat membri ai caselor regale, lideri, artiști și industriași de top, fiind prezent în unele dintre cele mai semnificative momente ale istoriei moderne. Venerat pentru eleganța sa atemporală, Phantom a devenit expresia supremă a influenței, gustului rafinat și stilului personal. Phantom ocupă o poziție de neegalat la vârful lumii luxului.

Pentru a marca centenarul Phantom, designerii Rools-Royce au creat noi lucrări de artă care onorează moștenirea culturală a modelului. Inspirate de comanda din 1910 dată artistului Charles Sykes – creatorul emblemei Spirit of Ecstasy – de a realiza picturi în ulei ale modelelor Phantom în locuri care să reflecte stilul de viață al clienților săi, operele de artă create pentru centenar reflectă stilurile de viață diversificate și lumile pe care le-a populat Phantom în ultimul secol.

La centenarul acestui model emblematic, Rolls-Royce reflectă asupra moștenirii glorioase a modelului Phantom și asupra câtorva dintre poveștile fascinante în care Phantom joacă un rol.
Unul dintre marii comandanți din Al Doilea Război Mondial, Bernard Law Montgomery, a fost supranumit „generalul spartan” pentru stilul său de viață auster. Singura concesie orientată către confortul propriu a fost ceea a transportului său personal. Recunoscând puterea imaginii și a simbolismului, „Monty” a folosit două modele Phantom III pentru a comunica permanență, soliditate și fiabilitate, trimițând un semnal clar trupelor sale că va rămâne alături de ele în cele mai întunecate ore.
În perioada premergătoare Zilei Z din iunie 1944, el a folosit unul dintre modelele sale Phantom pentru a-i transporta pe Winston Churchill, pe generalul Eisenhower și chiar pe regele George al VI-lea la sesiunile de planificare de la Cartierul General Suprem al Forțelor Expediționare Aliate din Hampshire. După război, el a folosit celălalt model Phantom pentru a-i transporta pe prim-miniștrii Canadei, Australiei și Noii Zeelande.
Cele două modele Phantom ale lui Montgomery au fost prezente la evenimente care au modelat lumea modernă, în timp altele au ocupat un loc de cinste în casele regale, în special în Marea Britanie, țara de origine a Rolls-Royce.
În 1948, la scurt timp după căsătoria cu Alteța Sa Regală Prințesa Elisabeta, Ducele de Edinburgh a cerut Rolls-Royce să construiască un model Phantom pentru uzul lor comun. Rezultatul, cu numele de cod Maharajah of Nabha, a devenit primul model Phantom IV și rămâne în funcțiune și astăzi sub același nume. Acest automobil marchează unul dintre jaloanele unei lungi asocieri cu Casa Regală.
Familia regală britanică a comandat ulterior un alt exemplar Phantom IV, două modele Phantom V și două modele Phantom VI pentru uzul Maiestății Sale Regina. Unul dintre cele mai longevive modele este renumitul Phantom VI Silver Jubilee, care a fost oferit reginei Elisabeta a II-a în 1977 de către industria britanică a autovehiculelor pentru a sărbători cei 25 de ani de la încoronare; ulterior, a fost folosit la nunta Ducelui și Ducesei de Cambridge în 2011 pentru sosirea miresei la Westminster Abbey.
Peste continente, un alt model Phantom V va juca un rol în nașterea unei națiuni. Livrat în 1966 șeicului Zayed Bin Sultan Al Nahyan, venerat drept „părintele fondator” al Emiratelor Arabe Unite, acesta va fi prezent la inaugurarea sa în calitate de conducător al Abu Dhabi. În 1971, l-a transportat pe James Treadwell, primul ambasador britanic în EAU, la ceremonia care a marcat stabilirea oficială a federației.
Diplomații britanici din întreaga lume au adoptat, de asemenea, modelul Phantom ca instrument de exercitare a propriei puteri de influență. Acești emisari de încredere urmau să servească în posturi îndepărtate precum Tokyo, Washington, New Delhi și alte destinații. Sir John Fretwell, fost ambasador britanic la Paris, a declarat odată pentru The Times: „Rolls-ul meu m-a ajutat cu siguranță când am vizitat palatul Élysées. Gardienii de la poartă nu au putut invoca scuza că nu știau că era vorba de ambasadorul britanic”.
Fie că își face apariția pe scena mondială, fie că servește cu subtilitate pe piața sa internă, Rolls-Royce Phantom a fost întotdeauna o prezență impunătoare. Phantom V, lansat în 1959, avea o lungime de 5,8 m – deși nu există documente oficiale care să dovedească acest lucru, unii istorici au presupus că distanța minimă dintre parcometrele britanice a fost revizuită pentru a ține cont de dimensiunile sale.
Desigur, nu toate modelele Phantom V au fost destinate caselor regale sau ceremoniilor diplomatice. În decembrie 1964, John Lennon și-a oferit o recompensă pentru succesul piesei A Hard Day’s Night a formației The Beatles comandându-și propriul exemplar Phantom V, specificând că acesta trebuie să fie negru peste tot, la interior și la exterior (deși grila Pantheon și emblema Spirit of Ecstasy au fost păstrate în finisajul strălucitor convențional la insistențele Rolls-Royce). Modelul Phantom al lui Lennon a fost una dintre primele mașini din Marea Britanie care a avut geamuri opace. Așa cum a explicat acesta pentru Rolling Stone în 1965: „Dacă te întorci acasă ziua, în mașină este încă întuneric – închizi toate geamurile și te simți încă în club”.
Dar aceasta nu este neapărat cea mai faimoasă întruchipare a sa. În 1967, înainte de lansarea albumului Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, a fost vopsit în galben vibrant și acoperit cu motive florale și simboluri zodiacale, devenind un manifest artistic pentru Summer of Love în același an. Mai târziu, Lennon a afirmat că a fost atacat cu o umbrelă de o englezoaică revoltată care a strigat: „Cum îndrăznești să faci asta unui Rolls-Royce!” – un incident care nu a făcut decât să sublinieze caracterul său legendar.
Phantom a fost un model dorit și la Hollywood. Jack Warner, unul dintre pionierii cinematografiei, cofondator al studioului Warner Brothers, și-a oferit un Phantom drept recompensă. Vedete mai celebre precum Fred Astaire, Greta Garbo și Mary Pickford au fost, de asemenea, printre primii proprietari. În 1964, modelul Phantom a apărut pe ecran în Goldfinger – în care răufăcătorul făcea contrabandă cu aur într-un Phantom III. Aceasta este una dintre cele 12 apariții ale automobilelor Rolls-Royce în lunga franciză James Bond. În 2024, marca a comemorat cea de-a 60-a aniversare a filmului cu Phantom Goldfinger, un exemplar unic Phantom VIII Bespoke, care reproduce caroseria originală în negru și galben și este dotat cu detalii inovatoare inspirate din film.
Tot în 1964 a avut loc premiera filmului The Yellow Rolls-Royce. Distribuția legendară i-a inclus pe Rex Harrison, Ingrid Bergman, Shirley MacLaine, Omar Sharif, George C. Scott, Alain Delon și Jeanne Moreau – și un Phantom II din 1931. Cântecul de pe coloana sonoră Forget Domani a câștigat un Glob de Aur și a fost înregistrat ulterior de Perry Como și Frank Sinatra. Acesta din urmă a devenit și el ulterior proprietarul unui Rolls-Royce.
Și alte nume legendare ale culturii populare s-au îndreptat către Phantom, pe măsură ce faima lor creștea în întreaga lume. „Regele” însuși, Elvis Presley, a cumpărat un Phantom V în 1963. Modelul său includea un microfon Bespoke și un pachet pentru scris pe cotiera din spate. După ce găinile mamei sale au deteriorat vopseaua Midnight Blue cu finisaj reflectorizant, ciugulindu-și reflexiile, Elvis și-a revopsit automobilul în culoarea Silver Blue, ca să nu vadă defectele. În 1968, Elvis și-a donat automobilul în scopuri caritabile, inspirând melodia Elvis’s Rolls-Royce de Leonard Cohen și Was (Not Was).
Bogații zilelor noastre, tot cu Rolls-Royce Phantom
Sosirea modelului Phantom VII la începutul anilor 2000 a coincis cu ascensiunea antreprenorilor independenți, a culturii celebrităților globale și a rețelelor sociale. Eliberați de codurile tradiționale ale luxului, aceștia au dorit să-și exprime personalitatea, nu doar succesul – iar Phantom le-a oferit contextul perfect.
Într-un cerc complet, mulți dintre oamenii care au făcut avere în aceste noi industrii au ales să investească într-un model Phantom, apoi să își folosească platformele pentru a împărtăși cu lumea experiența lor de proprietar – fie la televizor, fie pe Facebook, Instagram sau YouTube.
Având o prezență din ce în ce mai proeminentă, Phantom a devenit un element obligatoriu la ceremoniile de premiere și la evenimentele de gală, asigurându-le proprietarilor săi o sosire grandioasă pentru a păși cu grație fără efort pe covorul roșu; în 2012, trei ediții speciale Phantom Drophead Coupé și-au făcut apariția surpriză la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Londra. O sosire grandioasă pentru o ocazie atât de importantă, acest eveniment, alături de multe altele din istoria recentă, a fost transmis în direct către dispozitivele a milioane de persoane, transformând modelul Phantom într-un star al rețelelor sociale.
Astăzi, aflat la cea de-a opta generație, Rolls-Royce Phantom rămâne expresia supremă a prezenței impunătoare și o declarație de putere în sine. Acesta continuă să reflecte și să modeleze lumea din jurul său și să atragă persoanele care definesc epoca în care trăiesc. Fiecare nouă comandă Bespoke, din ce în ce mai elaborată, adaugă încă un capitol la această poveste remarcabilă – una a puterii, culturii, influenței și personalității individuale.
„Phantom este mult mai mult decât un automobil; este, de-a lungul timpului, cel mai important produs Rolls-Royce. A devenit un fenomen cultural, care reflectă și influențează lumea din jurul său. Încă de la începuturile sale, Phantom a fost una dintre cele mai dorite recompense pentru succes și un puternic simbol al puterii și prestigiului pe scena mondială. Mai presus de toate, acesta a reprezentat un mijloc de exprimare a personalității individuale a proprietarului său, devenind adesea o operă de artă în sine – întruchiparea Rolls-Royce Bespoke. Phantom este înconjurat de o serie de povești fascinante din toate domeniile culturii. Aceste povești – și imaginile rafinate pe care le-au creat designerii noștri, inspirați de ele – oferă o privire de ansamblu asupra influenței extraordinare a modelului Phantom, precum și asupra oamenilor și evenimentelor care au schimbat lumea cu care este asociat”, consideră Chris Brownridge, director executiv, Rolls-Royce Motor Cars.
