Recomandări pentru conducătorii de vehicule pentru circulaţia în condiţii de iarnă

Da mai departe!

Având în vedere că suntem deja în luna decembrie și iarna aduce deja ninsori moderate cantitativ, polei şi intensificări ale vântului, poliţiştii vin cu o serie de recomandări pentru conducătorii de vehicule referitoare la circulaţia în condiţii de iarnă.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune şi trebuie să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Pentru a evita formarea aglomerărilor luaţi în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puţin aglomerate decât arterele principale.

Anterior deplasării, asiguraţi-vă că instalaţiile de iluminare, semnalizare, climatizare şi dezaburire sunt în stare bună de funcţionare şi verificaţi nivelul uleiului, combustibilului, antigelului şi al lichidului de parbriz.

Circulaţia trotinetelor electrice şi a bicicletelor atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă este interzisă.
Conducătorii de vehicule trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă.

Atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă, etc. ori când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi şi 50 km/h în afara localităţii.
În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie să folosiţi frâna de motor. În niciun caz nu trebuie să bruscaţi comenzile.

Păstraţi, în mers, o distanţă suficientă faţă de vehiculele din faţa dumneavoastră pentru a putea opri în condiţii de siguranţă şi nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

Related posts