Porsche a intrat cu ambiție în domeniul vehiculelor electrice. Dar, pe măsură ce dificultățile economice se agravează, o strategie inflexibilă ar putea aduce probleme.
Porsche nu trece printr-o perioadă prea bună în acest moment. Considerată recent printre cei mai profitabili producători auto din lume ca procent, marca germană de mașini sport și de lux se confruntă cu scăderi ale vânzărilor, tarife abrupte și o concurență acerbă pe piața vehiculelor electrice din China. Se pare chiar că amână sosirea unui nou val de produse electrice, inclusiv înlocuitorii electrici pentru 718 Boxster și Cayman și un SUV cu trei rânduri de scaune mult așteptat. Deci, ce a mers prost? Potrivit unui nou raport al Automotive News, strategia de electrificare prea agresivă și inflexibilă a companiei este de vină. Raportul îl citează pe Fabio Hölscher, analist la Warburg Research, care spune că obiectivul Porsche de a atinge 80% vehicule electrice la nivel mondial până în 2030 se află în centrul problemelor sale. „Deoarece adoptarea vehiculelor electrice cu baterii este în întârziere, Porsche trebuie acum să dezvolte modele suplimentare cu motoare termice, pe lângă faptul că se confruntă cu întârzierile costisitoare în accelerarea producției de vehicule electrice, precum și cu gestionarea situației slabe din China și a incertitudinii legate de exporturile către SUA”, a declarat Hölscher pentru Automotive News. În februarie, Porsche a eliminat 1.900 de locuri de muncă în cercetare și producție în unitățile sale din Germania, invocând o „accelerare întârziată a electromobilității”. Acum, obiectivele sale de venituri din vânzări pentru 2025 sunt reduse cu aproximativ 2,2 miliarde de dolari (2 miliarde de euro), iar alte 8.000 de locuri de muncă sunt în pericol, potrivit publicației germane Automobilwoche. Hölscher a declarat pentru Automotive News că nu trebuia să se ajungă aici. Dacă Porsche ar fi adoptat „o abordare de producție mai flexibilă”, cu mai multe modele hibride plug-in și platforme comune, așa cum a făcut BMW, ar fi putut să se adapteze mai rapid la schimbările tendințelor cererii. Ca și cum cererea scăzută de vehicule electrice nu ar fi fost suficientă, există și o concurență acerbă din China. Vânzările Porsche din primul trimestru acolo au scăzut cu 42% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar compania ar putea abandona complet piața, potrivit CEO-ului mărcii. În același timp, piața chineză a vehiculelor electrice de performanță a avansat rapid, cu mașini precum Xiaomi SU7 Ultra și Yangwang U9 oferind puteri de peste o mie de cai și tehnologie de suspensie activă la prețuri relativ accesibile. „Cea mai mare problemă a Porsche este China”, a declarat Pedro Pacheco, vicepreședinte de cercetare la Gartner, pentru Automotive News Europe.
Poate Porsche să redreseze situația rapid? Compania își remaniază echipa de conducere, Michael Steiner, fost șef de dezvoltare al Grupului VW, devenind vicepreședinte al consiliului executiv Porsche. La sfârșitul lunii februarie, Porsche și-a înlocuit și șefii de finanțe și vânzări. Cunoscută pentru mașinile sale sport de înaltă clasă și pentru bogata sa istorie în motorsport, Porsche are un capital de marcă considerabil. Dacă reușește să treacă peste următorii câțiva ani și să își lanseze pe piață vehiculele electrice de ultimă generație, ar trebui să fie într-o formă bună. Dar planurile sale de electrificare, combinate cu o piață chineză competitivă și un climat economic dificil, ar putea da dureri de cap conducerii în viitorul apropiat.