Kia Motors Corporation și Hyundai Motor Company au început dezvoltarea tehnologiilor avansate de siguranță a pasagerilor pentru a ajuta la reducerea riscului rănirii acestora în automobilele autonome. Companiile au dezvăluit astăzi primele etape ale procesului de dezvoltare: un algoritm optimizat de control pentru condițiile de conducere autonomă.
Automobilele autonome folosesc tehnologii avansate, precum camere video integrate și senzori radar pentru a determina factorii de risc și a reduce considerabil posibilitatea apariției accidentelor. Totuși, cercetătorii au realizat nevoia existenței sistemelor specializate pentru controlul siguranței, care sunt optimizate pentru condițiile de conducere autonomă, având în vedere riscul ca alte automobile să treacă linia de demarcare, sau apariția bruscă a altor pericole sau obstacole.
În acest scop, Kia și Hyundai au dezvoltat un nou algoritm pentru controlul sistemelor de siguranță din automobilele autonome, destinat să reducă riscul apariției unor astfel de accidente și diminuarea consecințelor acestora. Pe măsură ce un automobil autonom își reduce viteza sau schimbă direcția pentru a evita un pericol sau obstacol apărut brusc, algoritmul de control calculează și anticipează mișcările prognozate ale pasagerilor. Aceste calcule permit sistemului să optimizeze folosirea dispozitivelor de siguranță la bord, cum sunt airbag-urile și centurile de siguranță pretensionate.
Kia și Hyundai au testat o gamă de scenarii pentru conducerea autonomă și au descoperit că, schimbându-și direcția pentru a evita un obstacol, automobilul a dezechilibrat pasagerul înainte de impactul cu obstacolul. În astfel de situații, pasagerul nu se află în poziția corectă în momentul declanșării airbag-ului, beneficiind astfel de o protecție redusă.
Aplicând noul algoritm, airbag-ul și centura de siguranță pretensionată au fost declanșate mai eficient, pentru a oferi o protecție mult mai bună pasagerului. Algoritmul reduce unghiul de mișcare al pasagerului prin activarea pretensionării centurii de siguranță chiar în momentul dinaintea coliziunii. Acest lucru stabilizează poziția pasagerului și oferă o protecție suplimentară prin pre-activarea airbag-urilor laterale și tip cortină în momentul impactului.
Chiar și în cazul unui scenariu în care automobilul autonom frânează până la oprirea completă și evită cu succes un obstacol, algoritmul tot pre-tensionează centura de siguranță pentru a reduce riscul rănirii în timp ce posibilitatea de producere a coliziunii încă există.
Noul algoritm va fi aplicat pe o serie de automobile autonome viitoare din gama de modele Kia și Hyundai.
„Aliniate la evoluția automobilelor cu conducere autonomă, Kia și Hyundai dezvoltă pro-activ noi tehnologii de siguranță pentru a maximiza siguranța pasagerilor,” a declarat Wook Jin, șeful Grupului de dezvoltare a siguranței integrate din cadrul diviziei de Cercetare și dezvoltare al Grupului Hyundai-Kia. „Direcționăm eforturile noastre către crearea celor mai sigure tehnologii pentru conducerea autonomă care să ofere protecție maximă pasagerilor, chiar dacă automobilul în care călătoresc acționează pentru a evita o coliziune. Aceste tehnologii de siguranță vor ajuta la pregătirea automobilelor noastre și a utilizatorilor acestora pentru un viitor al serviciilor shared pentru mobilitatea autonomă și automobilelor PBV (Purpose Built Vehicles).”
- Exemple de situații în care răspunde sistemul de siguranță al unui automobil autonom ‘înainte’ și ‘după’ încercarea de a evita coliziunea cu un obstacol neașteptat. Imaginea care arată situația ‘după’ arată îmbunătățirile poziției pasagerului pe baza implementării noului algoritm
- Etapa 1: Centura de siguranță pre-activată se strânge imediat după impact, îmbunătățind poziția pasagerului
- Etapa 2: Airbag-ul lateral și airbag-ul tip cortină operează înainte pentru a reduce unghiul corpului pasagerului care se deplasează într-o parte
- Etapa 3: Capul pasagerului se află în siguranță în centrul airbag-ului.