Europa ar trebui să ceară ca o parte dintre componente să fie produse local, susține sindicatul IG Metall

Da mai departe!

Companiile străine care vând în Europa ar trebui să producă, cel puțin o parte dintre componente, în Europa, au susținut luni reprezentanții IG Metall, cel mai puternic sindicat german, care s-au declarat deschiși investitorilor chinezi în Germania, transmite AFP.

Europa ar trebui să ceară ‘o cotă obligatorie de componente europene în toate produsele industriale comercializate în Europa’, a susținut Jürgen Benner, vicepreședintele IG Metall, cu prilejul unei conferințe de presă a celui mai mare sindicat din Europa.

Dependentă de exporturi, economia germană suferă de trei ani de pe urma exploziei prețurilor la energie, după declanșarea invaziei rusești în Ucraina, scăderii cererii mondiale și a concurenței acerbe a industriei chineze, în special în sectorul auto.

În consecință, grupul auto Volkswagen, dar și producătorii de componente Bosch și ZF au anunțat eliminarea a zeci de mii de posturi.

Uzinele Volkswagen de la Dresda și Osnabruck ar urma să fie reconfigurate iar în presă au apărut informații conform cărora există investitori chinezi interesați de aceste uzine.

‘Dacă producătorii chinezi vin în Europa, nu doar pentru a vinde sau a face montajul final, ci și pentru a integra componente europene, sunt la fel de bineveniți ca și producătorii americani’, a spus Christiane Benner, prima femeie care ocupă postul de președinte al IG Metall.

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, cu amenințările sale că va majora tarifele vamale, ar putea declanșa dispariția a 300.000 de locuri de muncă în Germania, potrivit unui studiu al centrului de analize economice Prognos.

Asta i-a determinat pe liderii de la IG Metall să spună că 2025 nu trebuie să fie anul ‘dezindustrializării’, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile parlamentare.

Christiane Benner a făcut un apel către viitorul guvern de la Berlin să pună la punct un program masiv de investiții în infrastructurile publice și educație, să adopte măsuri vizând reducerea prețului la energie și să încurajeze investițiile private în Germania.

Sindicatul IG Metall intenționează să organizeze demonstrații în data de 15 martie în toate orașele din Germania pentru ‘a prezenta cererile noastre în stradă pe perioada negocierilor pentru formarea coaliției’, a spus Benner.

Related posts