Didier Michaud, cel care are în subordine divizia de motoare a Dacia, a explicat că viitoarele standarde de depoluare Euro 7 sunt foarte greu de atins cu motoare în trei cilindri, conform unui articol din Economica.net
Despre trecerea de la standardele de depoluare Euro 6 către Euro 7 se vorbește de ani buni. Teoretic, planul politicienilor europeni era ca noile reglementări să aibă un calendar clar și să intre în vigoare în 2025, însă pandemia, crizele din industria auto și războiul din Ucraina au întârziat prezentarea cerințelor exacte pentru acest nou standard.
Acum, fără reguli clare și cu foarte puțin timp rămas la dispoziție, producătorii de mașini rătăcesc în hățișul deloc simplu al sistemelor de propulsie adecvate sperând că aplicarea Euro 7 va fi amânată cel puțin până în 2026.
În acest context, Didier Michaud, Dacia Platforms & Powertrains Leader, a stat de vorbă cu jurnaliștii români aflați la ediția din acest an a Mondial de l`Auto de la Paris despre viitorul gamei de sisteme de propulsie a modelelor mărcii românești, parte a grupului Renault.
„Mi-e greu să vorbesc acum despre Euro 7 pentru că, așa cum știți, Comisia Europeană nu a publicat încă toate detaliile acestui standard de emisii. Ne-au promis că fac asta în ianuarie 2022, apoi în aprilie, apoi în iulie, apoi în octombrie. Acum așteptăm pentru detaliile tehnice finalul lui octombrie. Dar, cu ceea ce știm astăzi, suntem foarte încrezători că vom putea să continuăm utilizarea motoarelor cu GPL la intrarea în vigoare a Euro 7. Și chiar să extindem gama de trenuri de rulare cu adaptarea unei cutii automate de viteze. (…)
Timpul este scurt pentru Euro 7. Sperăm ca politicienii să ne dea timp până la începutul lui 2026. Dacă vor impune Euro 7 la începutul lui 2025 va fi foarte dificil. Întârzierea deciziei clare privind standardele ne pune într-o situația complicată. Tot ce putem face acum este să lucrăm în baza anumitor ipoteze”, a mărturisit Didier Michaud.
În privința sistemului hibrid de propulsie care va fi inclus în dotarea modelul Jogger începând de anul viitor, oficialul Dacia a explicat că acesta este un sistem Euro 6 fără nicio diferență tehnică față de cel aflat deja în echiparea unor modele Renault.
„Hibridul Dacia este Euro 6, la fel ca sistemul aflat deja în dotarea mașinilor Renault. Nu este nicio diferență tehnică. Dacia doar a adaptat motorul la platforma utilizată. Dar Renault va lucra pentru a adapta această tehnologie la standardul Euro 7, iar Dacia va putea utiliza viitorul motor. Deci, actualul motor termic de 1.6 litri, normal aspirat, este Euro 6, însă se lucrează la o evoluție a acestuia pentru Euro 7”, a menționat oficialul.
Neașteptat având în vedere declarațiile altor șefi ai unor companii auto din Europa care susțin că Euro 7 poate fi atins doar cu sisteme hibride de propulsie, Michaud susține că „nu este obligatoriu ca, pentru Euro 7, să utilizăm sisteme hibride. Nu uitați că Dacia produce mașini cu greutate redusă. Și de aici se obține o eficientizare. Deci, pentru modele ușoare ar trebui să fie posibilă utilizarea unui sistem cu start-stop fără hibridizare. Dacă va fi posibil, sigur că vom adopta această soluție pentru că va fi mai ieftin pentru clienți”.
Aproape o certitudine este însă renunțarea la motoarelor cu trei cilindri. „Motorul de 1.0 litri cu trei cilindri, dezvoltat împreună cu Nissan și aflat acum pe Jogger și Sandero Stepway va rămâne în gamă doar până la finalul Euro 6. Nu am studiat încă posibilitatea de a îl modifica pentru Euro 7 pentru că noul standard este mai ușor de aplicat pe motoare mai mari. Pentru a reduce emisiile fie reducem puterea – și în acest caz motorul de 1.0 litri devine prea mic -, fie îi mărim capacitatea cilindrică pentru a îl menține în anumite limite de putere.
În loc de 1.0 litri am putea urca la 1.2 litri sau 1.3 litri pentru că motorul cu trei cilindri actual este foarte solicitat în anumite circumstanțe, precum accelerările rapide și, în acele momente, nu este foarte eficient. Plus că, pentru a îi reduce acestuia emisiile, ar trebui să modificăm mult catalizatorul și ar deveni prea scump. Reducerea capacității cilindrice a motorului a fost o soluție bună de scădere a emisiilor până acum, dar nu mai este cazul. Poate părea ciudat că până acum am tot scăzut capacitatea de la 2.0 litri, la 1.5, apoi la 1.2 și chiar 1.0, iar acum suntem nevoiți să o creștem, dar asta e situația în prezent”, a explicat inginerul.
Prin urmare„ este foarte posibil ca Euro 7 să însemne sfârșitul motoarelor de 1.0 litri pentru Dacia. Nu știu dacă și pentru Renault, pentru că acolo poate fi înglobat un catalizator mai scump. Oricum, Renault are o bază bună pentru Euro 7 cu noul sistem care include un motor termic de 1.2 litri și 48V”, a continuat Michaud.
Așa cum era de așteptat, trecerea la noul standard de depoluare va atrage după sine o nouă scumpire a mașinilor. Totuși, în timp ce oficialii altor mărci vorbesc despre diferențe majore de preț, reprezentantul Dacia consideră că „aceste costuri pentru trecerea la Euro 7 cresc din cauza eventualei utilizări a unui nou motor, a unui nou catalizator cu materii prime mai scumpe. E greu să calculăm cu exactitate o diferență de cost între Euro 6 și Euro 7, însă vorbim despre o creștere a prețului de ordinul sutelor de euro”. Prin urmare, o nouă și iminentă scumpire a mașinilor odată cu standardul Euro 7 nu ar trebui să depășească 1.000 de euro.
O altă confirmare venită de la șeful diviziei de motoare a Dacia este renunțarea la motoarele diesel. Cel puțin pentru piața europeană. „Nu am explorat posibilitatea de a continua cu motoare diesel pentru gama Dacia. Odată cu Euro 7, acestea dispar total din gama pentru Europa. În statele care nu au astfel de standarde, precum Maroc, vom continua cu dieselul, desigur. Dar nu va fi Euro 7, ci Euro 6”, a continuat el.
În schimb, sistemele de propulsie duale benzină – GPL, rămân o soluție mai ieftină decât electrificarea și aceste propulsoare vor fi utilizate de Dacia pe scară chiar mai largă.
„Pentru Dacia, sistemele duale cu GPL sunt foarte importante. Pentru că una din trei mașini vândute anul acesta a fost solicitată de clienți cu GPL. Tocmai de aceea le-am cerut inginerilor ca întâi să dezvolte motoarele Dacia pentru GPL și abia apoi să le adapteze pentru benzină. Astfel ne asigurăm că avem motoare fiabile și nu doar un kit atașat motorului pe benzină.
Conform studiilor noastre, peste 80% dintre clienții care au cumpărat un model Dacia cu sistem dual benzină – GPL, folosesc în special GPL. Chiar și în țări în care rețeaua de stații de alimentare cu GPL este deficitară. Oamenii au înțeles că utilizarea gazului le aduce economii, pentru că este mult mai ieftin decât benzina”, a detaliat Didier Michaud adăugând și că „toate modelele Dacia care vor fi pe piață anul viitor vor avea o variantă cu GPL. Chiar și pentru viitoarele generații avem în plan sisteme de propulsie cu GPL. (…) Este posibil însă ca viitorul sistem dual benzină – GPL să nu folosească același motor aflat în dotarea modelelor Dacia de astăzi”.
Specialistul Dacia este de părere că actualii și viitorii „clienți nu trebuie să se teamă că utilizarea GPL în combinație cu benzina într-un motor cu sistem dual poate reduce durata de viață a propulsorului. Motoarele create special pentru acest sistem dual sunt bine gândite. Nu există niciun risc. Sistemul de propulsie dual poate fi folosit aproape tot timpul doar cu GPL”. El a oferit însă și un sfat: „șa sistemele duale este indicată folosirea benzinei din când în când pentru a nu se crea depuneri în sistemul de depozitare sau alimentare. Noi recomandăm să fie folosită regulat și benzina”.
În final, Didier Michaud a dat câteva detalii și despre sistemul de propulsie al viitoarei generații Duster care va trebui să îndeplinească standardele Euro 7. Conform acestuia, în prezent este studiată „posibilitatea de a propulsa modelul Duster cu o combinație de motor termic cu motor electric. Pentru că vrem să îl menținem ca vehicul 4X4, iar în unele țări sistemul de taxare penalizează mașinile cu emisii mai mari”.
Odată cu mențiunea că „nimic nu este însă decis încă”, Michaud a specificat și că utilizarea sistemului de propulsie existent deja în gama Nissan este puțin probabilă pentru că acesta se adresează motoarelor cu capacități cilindrice mai mari. Mai degrabă, Dacia va adopta un sistem care va propulsa separat cele două punți ale vehiculului, una cu un motor termic și cealaltă cu unul electric care va intra în funcțiune doar temporar, atunci când este nevoie de tracțiune integrală.