Deținătorii de vehicule istorice vor plăti tarif de utilizare și trecere pe rețeaua rutieră națională

Da mai departe!

Utilizatorii vehiculelor istorice vor avea obligația ca, începând din data de 16 octombrie, să achite tariful de utilizare și tariful de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, a transmis Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), într-un comunicat de presă.

„Începând cu data de 16.10.2023, zi până la care CNAIR va finaliza procesul de prelucrare a datelor privind vehiculele istorice care au fost înscrise în baza de date a Sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control al rovinietei cu vehicule exceptate, în vederea eliminării din aceasta, utilizatorii vehiculelor istorice au obligația de a achita tariful de utilizare și tariful de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România”, precizează sursa citată.

Reprezentanții CNAIR subliniază că decizia este în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Astfel, de la data intrării în vigoare a acesteia, exceptarea vehiculelor istorice de la obligația de plată a rovinietei și a tarifului de trecere, stabilită în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 15/2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare, încetează, scrie Agerpres.

Potrivit unei ordonanțe din anul 2011, vehiculele istorice sunt cele pentru care perioada trecută de la încetarea fabricației tipului respectiv de vehicul (care a utilizat același tip de caroserie și același tip de motor) este de cel puțin 30 de ani, acestea fiind originale, restaurate sau reconstruite, pentru care deținătorii au obținut un atestat de vehicul istoric emis de organisme agreate conform reglementărilor.

Related posts