BYD, producătorul chinez de vehicule electrice (EV), intenționează să înființeze un centru european în Ungaria, a anunțat președintele director general Wang Chuanfu, la o conferință de presă cu premierul Viktor Orban, la Budapesta, transmite Reuters.
Noul centru european va fi un hub pentru vânzări și servicii post-vânzări, pentru testarea și dezvoltarea versiunilor automobilelor BYD dedicate pieței locale. Aici vor fi create 2.000 de locuri de muncă, a informat Chuanfu.
Grupul chinez a construit în 2016 prima sa uzină europeană la Komarom, în Ungaria, unde sunt asamblate autobuze electrice, și a început lucrările la a doua unitate din Ungaria, care va produce vehicule electrice.
Sub conducerea lui Orban, Budapesta a devenit un important partener comercial și de investiții pentru China, în contrast cu alte state membre UE care caută să-și reducă dependența de a doua mare economie mondială, scrie Reuters.
Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că BYD își propune ca jumătate din vânzările sale să fie realizate în afara pieței chineze în 2030, o creștere semnificativă care ar face din BYD un rival pentru cei mai mari producători auto mondiali.
Această creștere ar urma să fie alimentată de expansiunea în Europa și America Latină, au precizat sursele, chiar dacă BYD și alte mărci chineze sunt excluse de pe piața americană de barierele comerciale.
Șefii de la BYD și-au dezvăluit planurile pentru 2030 cu prilejul unor reuniuni cu mici grupuri de investitori organizate în ultimele luni, subliniind că expansiunea în Europa este crucială pentru atingerea țintei, a dezvăluit una din sursele citate de Reuters.
Însă obiectivul este unul ambițios chiar și pentru o companie cu un ritm amețitor de creștere cum este BYD. Piața locală din China a fost responsabilă pentru aproape 90% din cele 4,27 milioane de vehicule vândute de BYD anul trecut.
Este neclar însă dacă ținta de vânzări comunicată investitorilor a inclus un număr pentru vânzările globale de automobile în 2030.
La nivel global, vânzările BYD au explodat și se situează în prezent la un nivel comparabil cu vânzările Ford și General Motors, de la mai puțin de 430.000 de automobile vândute în 2020.
Cel mai probabil ambițiile BYD vor da bătăi de cap directorilor de la alte companii producătoare de automobile, cum este rivalul Tesla, care în 2024 a vândut 1,79 milioane de automobile electrice. Spre deosebire însă de Tesla, care oferă doar automobile electrice, BYD are o gamă extinsă de modele pe baterie și automobile hibride de tip plug-in.
Expansiunea BYD la nivel global este susținută de construcția de noi uzine. Grupul chinez speră să deschidă o uzină în Ungaria în acest an, urmată de una în Turcia anul viitor și în scurt timp ar urma să anunțe locația aleasă pentru cea de a treia uzină din Europa. BYD a inaugurat anul trecut o uzină de asamblare în Thailanda. O altă uzină este construită în Brazilia, chiar dacă imaginea a fost afectată de știrile privind condițiile abuzive în care lucrează muncitorii chinezi.