Bucureştiul se află pe locul al şaselea în lume în funcţie de gradul de congestionare a traficului rutier, fiind singurul oraş din UE aflat în top 10. Traficul din Capitală bate aglomeraţia din metropolele chineze, iar singurele oraşe europene unde este mai rău sunt Istanbul şi Moscova, informează un studiu al companiei TOMTOM.
Topul celor mai aglomerate oraşe din lume din punct de vedere al traficului rutier a fost publicat, marţi seară, de TomTom, lider global în soluţii de navigare GPS, trafic şi hărţi. Gradul de congestionare a traficului din zonele urbane este evaluat în funcţie de timpul suplimentar necesar pentru a ajunge la destinaţie care poate fi atribuit aglomeraţiei de pe drumuri.
Astfel, în Bucureşti, un şofer petrece cu 43% mai mult timp în trafic decât ar trebui în condiţii normale – adică sunt necesare 85 de minute pentru un drum care ar dura, în mod normal, o oră. Asta în medie. La ore de vârf, lucrurile stau şi mai rău: dimineaţa, este nevoie de cu 83% mai mult timp pentru a te mişca prin Bucureşti decât în condiţii normale de trafic, iar seara, indicele creşte la 87% – practic, un drum care ar trebui să dureze o oră, ocupă aproape două. Iar condiţiile s-au înrăutăţit faţă de anul trecut,
Cel mai aglomerat trafic din lume este în Mexico City, Mexic, cu un indice de congestionare de de 59%, care poate ajunge până la 97% la orele de vârf. Top 5 este completat de Bangkok, Thailanda, Istanbul, Turcia, Rio de Janeiro, Brazilia, respectiv Moscova, capitala Rusiei.
Astfel, Bucureştiul este încadrat, în top 10, de centre urbane din America Latină, Asia şi America de Nord. Cele mai prost poziţionate capitale din UE, după Bucureşti, sunt Roma şi Londra, cu indici de trafic intens de 38% fiecare.
Topul TomTom analizează traficul din 295 de oraşe şi centre urbane din 38 de ţări după ce a adunat 14.000 de miliarde de intrări de date pe o perioadă de opt ani. Compania precizează că datele pot fi folosite pentru a măsura performanţele sistemelor de gestionare a traficului rutier şi pentru a găsi zonele unde ar trebui luate măsuri. Topul a fost realizat pe baza datelor colectate pe parcursul anului 2015.