Companii precum Sixt și Europcar ar putea fi limitate la achizițiile de vehicule electrice în termen de cinci ani, conform unui raport al presei germane.
Cumpărătorii europeni de mașini vor avea în continuare libertatea de a alege între vehiculele cu combustie și cele electrice până în 2035, când va intra în vigoare interdicția planificată a UE privind mașinile noi pe benzină. Însă un nou raport sugerează că oricine închiriază vehicule s-ar putea să nu se bucure de aceleași libertăți.
Comisia Europeană lucrează la planuri pentru a împiedica firmele de închirieri auto și marile corporații să achiziționeze mașini cu motoare termice (ICE) începând cu anul 2030, potrivit presei germane. Agențiile precum Europcar și Sixt ar putea avea permisiunea să achiziționeze doar mașini electrice pentru a înlocui vehiculele scoase din flota de închirieri, scrie publicația Bild, citând surse nenumite din cadrul Comisiei.
Doar electrice pentru închirieri până în 2032?
Presupunând că majoritatea mașinilor de închiriat rămân în flota unei companii doar unul sau doi ani, acest lucru ar putea însemna că, începând cu 2032 și posibil chiar mai devreme, persoanele care închiriază nu ar avea altă opțiune decât să ia o mașină electrică. Deși firmele de închirieri oferă deja mașini electrice, acestea sunt mai scumpe de închiriat și mai puțin populare decât mașinile cu combustie. De asemenea, s-a dovedit că reparațiile acestora sunt costisitoare pentru companiile de închirieri.
Dacă propunerea devine lege și se extinde atât la marile corporații, cât și la companiile de închirieri, ar putea accelera în mod eficient interdicția UE din 2035 privind mașinile cu combustie. Vânzările către companiile de închirieri reprezintă aproximativ o cincime din toate înmatriculările de mașini noi în Europa, iar vânzările către flote, în general, reprezintă aproximativ 60 la sută.
Acest lucru ar putea duce la vânzarea mult mai puține mașini noi cu combustie după 2030 și mult mai puține mașini cu combustie care să ajungă pe piața second-hand în anii următori, limitând opțiunile cumpărătorilor de mașini rulate. Și cine ar fi surprins dacă producătorii auto și-ar raționaliza gamele de motoare termice înainte de 2035, deoarece nu ar mai fi viabil din punct de vedere economic să producă atâtea versiuni fără volumul imens de comenzi de flote pentru a justifica costurile de producție?
Aceasta ar putea fi, de asemenea, o veste proastă pentru angajații din industria auto, care se confruntă deja cu un viitor în care vor fi mai puține locuri de muncă.
Comisia păstrează detaliile secrete
Deși UE a confirmat reporterilor de la Bild că lucrează la noi reglementări privind vânzarea de mașini în bloc, a refuzat să ofere detalii specifice care ar verifica termenul limită de 2030 raportat pentru achizițiile de flote cu motoare termice.