Stellantis, pierderi de 2,3 miliarde de euro în primul semestru

Da mai departe!

Stellantis a raportat o pierdere preliminară de 2,3 miliarde de euro în primul semestru, confruntându-se cu dubla provocare de a-și reînnoi gamele de produse în Europa și Statele Unite, concomitent cu gestionarea impactului tarifelor impuse de președintele Donald Trump asupra importurilor de vehicule și piese auto, scrie Reuters.

Stellantis a anunțat luni că a înregistrat cheltuieli înainte de impozitare de 3,3 miliarde de euro pentru primul semestru, deoarece a anulat programele pentru vehicule, inclusiv un proiect de pile de combustie cu hidrogen, investind în același timp mai mult în mașini hibride populare în Europa și în modele mari pe benzină pe piața americană.

Rezultatele producătorului auto au fost „mai slabe decât consensul, dar credem că se anticipau cifre slabe”, a scris analistul Jefferies, Philippe Houchois, într-o notă pentru clienți.

La începutul acestei luni, Stellantis a dezvăluit un Fiat 500 hibrid de 17.000 de euro, pe care producătorul auto mizează pentru a-și revitaliza producția aflată în dificultate din Italia. Proprietarul unui portofoliu extins de mărci, inclusiv Fiat, Peugeot, Chrysler și Jeep, a declarat că tarifele impuse de Trump l-au costat 300 de milioane de euro până acum, deoarece compania a redus livrările de vehicule și a redus o parte din producție pentru a ajusta nivelurile de fabricație.

Pierderea Stellantis, față de un profit net de 5,6 miliarde de euro cu un an mai devreme, subliniază provocările cu care se confruntă noul CEO Antonio Filosa, care a fost numit în mai, după o performanță dezastruoasă pe piața crucială a companiei din SUA în 2024, care a forțat demiterea fostului șef Carlos Tavares.

Sub conducerea lui Tavares, experții din industrie au declarat că Stellantis și-a retras prețul de pe piața americană și nu a reușit să actualizeze modelele populare, lăsând compania cu un număr mare de mașini nevândute. Vânzările Stellantis în America de Nord au scăzut cu 25% față de anul precedent în al doilea trimestru, a declarat luni compania, arătând că producătorul auto mai are mult de parcurs.

Stellantis a mai spus că observă o cerere slabă în Europa, în special pentru autoutilitare. Acțiunile producătorului auto au scăzut cu 2,1% în tranzacțiile de dimineață și sunt în scădere cu 37% de la începutul anului.

Acțiunile rivalului Renault au scăzut cu până la 18% săptămâna trecută, când a emis un avertisment privind profitul, invocând scăderea cererii de mașini și autoutilitare în Europa.

Related posts