Vânzările de mașini electrice în Europa, în revenire în T1; România, în scădere accentuată, la patru luni 

Da mai departe!

România a înregistrat o scădere accentuată a vânzărilor de vehicule electrice, în primul trimestru din 2025, evoluție generată de întârzierile programului ”Rabla”, timp în care cinci piețe majore – Regatul Unit, Germania, Franța, Italia și Spania – au raportat o creștere de 30%, relevă o analiză de specialitate publicată, luni, de PwC.

”După trei trimestre de declin, Europa a înregistrat o revenire solidă. În primele cinci piețe majore – Regatul Unit, Germania, Franța, Italia și Spania – vânzările de BEV au crescut cu 30% în T1 2025. Regatul Unit și Germania conduc această revenire, cu creșteri de 43% și 39%. Italia și Spania vin puternic din urmă, cu avansuri de 73% și 69%, deși de la un punct de pornire mai scăzut. Franța este singura care a înregistrat un regres de 7%, ca urmare a expirării subvențiilor de stat. În ciuda trendului european ascendent, România a înregistrat o scădere accentuată a vânzărilor de vehicule electrice, evoluție generată de întârzierile programului Rabla. Conform datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), în primul trimestru al anului 2025 înmatriculările de vehicule electrice au scăzut cu 36,4%, care a continuat în aprilie cu un declin de 70%, totul pe fondul întârzierii programului Rabla. Acesta este preconizată să înceapă săptămâna aceasta. Programul este foarte important, sectorul auto românesc riscând să piardă teren într-un moment critic al transformării globale”, subliniază Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România.

Conform analistului, la nivel global, piața auto se confruntă cu un risc tot mai pronunțat de fragmentare în trei blocuri geopolitice, în contextul escaladării barierelor comerciale și tensiunilor internaționale între SUA, Europa și China.

”Această evoluție are loc într-un moment în care vehiculele electrice cu baterie (BEV) au atins în primul trimestru o cotă de piață record la nivel global, de 16%, după o creștere cu 42% a vânzărilor comparativ cu aceeași perioadă din 2024, potrivit celui mai recent raport Autofacts, realizat de PwC. Evoluția a fost impulsionată în principal de piața chineză, care a generat peste 60% din vânzările mondiale și a atins o cotă de 27%. În ciuda acestei creșteri, tranziția către electromobilitate nu se desfășoară la viteza prognozată anterior. Incertitudinile geopolitice, precum și deciziile politice divergente la nivel internațional, complică adaptarea industriilor auto locale la noile cerințe. Europa încearcă să rămână competitivă prin măsuri de sprijin și flexibilitate, în timp ce piețele mari precum SUA și China adoptă politici protecționiste agresive. În acest peisaj volatil, România trebuie să-și regândească politicile de stimulare pentru a nu rata tranziția la mobilitatea electrică”, notează sursa citată.

Analiza PwC arată că, pentru a face față competiției globale și a sprijini tranziția verde, Comisia Europeană a lansat în martie 2025 un plan de acțiune dedicat industriei auto, sector care contribuie cu 7% la PIB-ul Uniunii Europene și susține circa 13 milioane de locuri de muncă.

”Acest plan vizează cinci direcții esențiale: inovare și digitalizare – investiții în produse și reducerea dependenței tehnologice externe, tranziție curată – reguli mai flexibile privind emisiile și accelerarea dezvoltării infrastructurii de încărcare, lanțuri de aprovizionare reziliente – investiții în materii prime critice pentru baterii, competențe și adaptare socială – reconversie profesională către electromobilitate și mediu concurențial echitabil – sprijin pentru concurența loială cu producători străini subvenționați. Parlamentul European a aprobat relaxarea temporară a țintelor de emisii de CO2‚‚ pentru autoturisme și furgonete. Astfel, conformitatea nu mai este evaluată anual, ci pe baza unei medii în perioada 2025-2027. Măsura vine ca răspuns la solicitările industriei, care avertiza asupra unor potențiale amenzi de până la 15 miliarde de euro, cauzate de ritmul lent al electrificării față de rivalii globali”, menționează Anghel.

Potrivit sursei citate, în afara Europei, SUA și China adoptă măsuri drastice pentru protejarea industriilor proprii, într-un schimb de majorări de tarife, care în acest moment este suspendat pentru 90 de zile.

Între timp, China, lider global în producția de baterii (98%) și actor major în lanțul valoric al bateriilor litiu-ion, continuă să investească masiv în inovație pentru a-și reduce dependența de tehnologiile străine.

Consultanții sunt de părere că industria auto globală se reconfigurează între presiuni economice și tranziția către electromobilitate, iar succesul va depinde de capacitatea producătorilor din industrie de a inova, de a colabora și de a se adapta rapid la noile condiții ale pieței.

Related posts