Sindicatul IG Metall anunță debutul unei greve la uzina Ford din Koln

Da mai departe!

Convertită la producția de mașini electrice și cu planuri mari în această privință, uzina Ford din Koln este nevoită să treacă printr-o reducere de costuri. Sindicatele au anunțat intrarea în grevă.

Ford și-a convertit uzina sa principală din Europa, cea din Koln, la mașini electrice în urmă cu doar doi ani. Tot atunci oficialii companiei vorbeau despre o ofensivă puternică pe piața din Europa. Cu toate acestea, producția nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, iar oficialii uzinei au anunțat un program de reducere a costurilor care a declanșat o reacție imediată și drastică a celui mai mare sindicat german din industrie, IG Metall.

Conform acestui sindicat, la cea mai veche uzină a Ford din Europa, cu circa 11.500 de angajați, va avea loc o acțiune de protest împotriva reducerilor planificate de locuri de muncă. Acesta va începe miercuri dimineața și va dura până la sfârșitul schimbului de noapte, joi dimineața.

Decizia sindicaliștilor vine după ce Ford a închis alte uzine din Europa pentru a eficientiza procesul de producție, retehnologizând în același timp fabrica din Koln pentru a putea produce mașini electrice. Acum, conducerea companiei a decis, aparent, să elimine 2.900 de locuri de muncă până la sfârșitul anului 2027, tot pentru a reduce costurile.

În acest context, cei de la IG Metall acuză conducerea Ford că nu are un concept clar care să nu pună în pericol existența filialei Ford Germania.

Același sindicat a menționat că, în lunile martie și aprilie au avut loc deja greve de avertisment, după care negocierile au rămas în impas. Ca urmare, IG Metall a organizat săptămâna trecută, pentru prima dată, un sondaj de opinie la uzinele Ford. 93,5 % dintre membrii IG Metall care lucrează la Ford s-au declarat pregătiți pentru grevă.

„Este timpul ca angajatorul să acționeze și să găsească o soluție globală pentru forța de muncă din Koln”, a declarat Benjamin Gruschka, șeful comitetului de întreprindere al Ford Germania.

În plus, sindicaliștii acuză strategia producătorului american de a renunța la unul dintre cele mai vândute modele din Europa, Ford Fiesta, a cărui asamblare la Koln a încetat în 2023.

Grupul produce acum două automobile electrice la uzina germană, ambele cu vânzări mult sub așteptări, în viziunea sindicatului. Și asta în timp ce investițiile de aproape două miliarde de euro în producția de mașini electrice noi nu au dat roade. Conform cifrelor oficiale, în 2024, Ford a înregistrat în Germania o cotă de numai 3,5% din mașinile nou înmatriculate, cu 1,5 puncte procentuale mai mică decât în 2022. Deși uzinele Ford vor primi câteva sute de milioane de euro de la societatea mamă din SUA pentru investiții suplimentare pe o perioadă de patru ani, experții din industrie consideră că este mult prea puțin pentru a garanta viitorul.

Potrivit sindicatului, dintre cei 11.500 de angajați Ford din Koln, aproximativ 4.500 lucrează în producție și 3.500 în dezvoltarea de viitoare vehicule. Alte aproximativ 1.700 de persoane sunt angajate la centrul de piese de schimb.

În ultimele luni a fost impusă chiar și o reducere temporară a timpului de lucru în anumite zone ale uzinei, acest demers menit să regleze producția la cererea de pe piață încheindu-se la finalul lunii mai.

Recent, Ferdinand Dudenhöffer, directorul Centrului de cercetări auto din Bochum, Germania, a realizat un raport conform căruia viitorul Ford în Europa este sumbru.

„Situaţia este proastă şi perspectivele sunt chiar mai sumbre. Ford este o companie prea mică pe segmentul vehiculelor de pasageri pentru a fi profitabilă în Europa – aceasta este situaţia acum şi probabil aşa va rămâne în viitor”, a apreciat expertul în industria auto.

Dudenhöffer are o evaluare pesimistă privind operaţiunile Ford din Europa deoarece numărul automobilelor vândute este prea scăzut, în timp ce costurile cu forţa de muncă sunt prea ridicate. Acesta avertizează că de mult timp Ford îşi pierde cota de piaţă din Germania şi din Europa.

„Ford scade şi iar scade, este acum o companie atât de mică în Europa că nu are sens să continue să opereze în actualele condiţii”, a explicat directorul Centrului de cercetări auto din Bochum.

Conform lui Dudenhöffer, există două soluţii pentru problemele Ford din Europa. Una dintre opţiuni ar fi ca firma mamă din SUA să vândă divizia sa europeană pentru a rezolva dificultăţile. Producţia auto poate rămâne la Koln, dar departamentul de dezvoltare şi zonele administrative ar trebui să ajungă la cumpărător. O altă opţiune ar fi înfiinţarea unei societăţi mixte cu un alt producător auto, ceea ce va duce la o producţie mai mare şi la costuri mai scăzute, a explicat expertul.

În acest mod, Ford Europa „ar putea deveni în cele din urmă competitivă”, iar unul dintre posibilii parteneri ar putea fi producătorul auto francez Renault, susţine Dudenhöffer.

Related posts