Intenția declarată a Comisiei Europene (CE) de a ancheta subvențiile acordate de China industriei auto ar putea pune producătorii europeni de mașini, dar și clienții, în fața unor probleme neașteptate.
Cu doar câteva zile în urmă, pe 13 septembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat deschiderea unei anchete asupra subvențiilor de care beneficiază producătorii chinezi de mașini din partea statului. Conform șefei CE, „pieţele globale sunt acum inundate de maşini electrice chinezeşti ieftine, al căror preţ este menţinut în mod artificial scăzut prin subvenţii guvernamentale masive”.
Totodată, Ursula von der Leyen, a declarat că „Europa este deschisă concurenţei. Nu unei nivelări în jos. (…) Trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale. Dar, în egală măsură, este vital să menţinem deschise liniile de comunicare şi dialog cu China, pentru că există şi subiecte în care putem şi trebuie să cooperăm. Reducerea riscurilor, nu decuplarea – aceasta va fi abordarea mea cu conducerea chineză la summitul UE-China din acest an”.
Ca urmare a acestei declarații, autoritățile chineze au reacționat rapid și fervent. „China consideră că măsurile propuse de Uniunea Europeană sunt menite în realitate să protejeze propria sa industrie în numele «concurenţei echitabile». Este protecţionism autentic, care va distorsiona şi va perturba serios industria auto globală şi lanţul de aprovizionare, inclusiv în UE, şi va va avea un impact negativ asupra legăturilor economice şi comerciale dintre China şi UE”, au menționat oficialii Ministerului Comerţului de la Beijing.
Așteptată de mulți, ancheta Comisiei Europene are mari șanse să scoată la iveală, pe lângă potențialele subvenții incorecte ale Chinei, și legăturile „bolnăvicioase” dintre producătorii auto europeni și companiile partenere din marele stat asiatic.
Pentru unii dintre producătorii din China, soluția la eventualele sancțiuni europene va fi dezvoltarea unor unități de producție pe teritoriul continentului. Cum principalele mărci care se extind rapid pe piața din Europa – MG, parte a grupului SAIC, și BYD – au anunțat deja planuri în acest sens, ancheta CE nu va avea efecte pe termen lung. În schimb, pentru alte branduri din China, precum Nio, Xpeng, GWM sau Dongfeng, situația le-ar putea opri expansiunea obligând-le chiar, în cazuri concrete, să părăsească piața.
Cel puțin la fel de puternică ar putea fi lovitura asupra companiilor europene care, în anii anteriori, au încheiat parteneriate de producție pentru firme din China. Volvo, de exemplu, folosește China ca centru global de producție pentru marca de vehicule electrice de performanță Polestar. Compania, deținută de grupul Geely, asamblează sedanul electric Polestar 2 în China și și-a anunțat deja planurile de a produce acolo și SUV-urile Polestar 3 și Polestar 4.
Mercedes-Benz a înființat o societate în comun cu Zhejiang Geely Holding Group în 2020 pentru a construi modele electrice ale mărcii Smart. Deja sunt asamblate acolo modelele 1 și 3.
Anul viitor, grupul Volkswagen va începe exporturile de modele ale mărcii Cupra produse în China ca efect al parteneriatului cu Jianghuai Automobile Co. Majoritatea acestora vizează Europa.
De asemenea, grupul BMW este pe cale să înceapă să exporte în Europa modele Mini ieșite de pe liniile de asamblare ale partenerului chinez Great Wall Motor. Compania germană deja comercializează în Europa modelul iX3 produs în China. Și grupul Renault importă în Europa modelul Spring aferent mărcii sale Dacia, acesta fiind și cel mai accesibil vehicul electric de pe piață.
Toate mărcile menționate mai sus, precum și altele, ar putea fi nevoite, fie să își mute producția în Europa, fie să importe mașinile pe Bătrânul Continent cu costuri mult mai mari. În ambele cazuri rezultatul ar fi o creștere a prețurilor.
Restricțiile comerciale sunt întotdeauna o armă cu două tăișuri, iar ancheta Comisiei Europene asupra subvențiilor acordate companiilor de statul chinez, care ar trebui finalizată în 13 luni, nu face excepție.