Autoritatea de Supraveghere Financiară( ASF) a primit dreptul de urmări în timp real evoluția daunelor pe RCA, inclusiv a rezervelor pe care firmele de asigurare le constituie pentru a acoperi aceste daune.
ASF va avea acces total la baza de date AIDA, care cuprinde informații privind asigurările RCA și dosarele de daună aferente, inclusiv la rezervele pe care societățile le constituie pentru a garanta plata despăgubirilor. Schimbarea, importantă pentru dinamizarea procesului de supraveghere, este prevăzută într-o normă ASF care a fost recent publicată în Monitorul Oficial și a început, prin urmare, să își facă efectele.
„Proiectul are în vedere restructurarea și completarea bazei de date cu o serie de date și informații ce privesc daunele avizate în baza contractelor RCA, istoricul modificărilor rezervei de daune avizate, a plăților sau respingerii de la plată a despăgubirilor, aceste informații urmând a putea fi accesate de către A.S.F, analizate și utilizate atât în procesul de supraveghere și control pe care autoritatea noastră îl desfășoară, cât și la realizarea de studii, analize și prognoze la nivel de piață RCA”, precizează referatul de aprobare a proiectului votat de Consiliul ASF.
Scopul acestor modificări, menționează sursa citată, este acela de a garanta, la orice moment, atât accesul neîngrădit al A.S.F. la informațiile certe, corecte și nealterate ce privesc evoluția rezervei de daune avizate a fiecărui asigurător RCA, cât și la nivel de piață și totodată, evidențierea înregistrării în timp a modificărilor efectuate asupra acestei rezerve în raport cu data plății sau respingerii de la plată a dosarului de daună pentru care a fost constituită.
Baza de date AIDA este gestionată de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) și este continuatoarea, în variantă îmbunătățită cu mai multe funcții, a fostei baze de date CEDAM. Ea conține, practic, informații despre toate polițele RCA emise în România, dar și despre dosarele de daună înregistrate în baza RCA.
De ce este importantă schimbarea pentru toți șoferii?
Accesul ASF în timp real la detaliile din dosarele de daună este importantă pentru șoferii păgubiți. Anual, în România se înregistrează peste 400.000 de dosare de daună pe RCA, iar numărul acestora este în continuă creștere. Deși în ultima perioadă problemele cu plata daunelor s-au mai atenuat, piața din România este în continuare caracterizată de întârzieri la plată sau plăți parțiale, care afectează viața șoferilor păgubiți. Firmele care au volume mari de vânzări, ajung să aibă și un volum proporțional de daune pe care, în destule situații le gestionează precar, fie din motive operaționale, fie pentru că nu dețin capitalul necesar pentru a constitui rezerve.
În asigurări, rezervele, în special cele de daună, reprezintă cel mai important indicator pentru stabilitatea unei companii. Ele sunt, în termeni simpli, garanția că societatea are capacitatea de a achita daunele înregistrate.
De altfel, ASF a amendat constant aceste abateri, inclusiv în cazul companiei amintite mai sus, mai ales în ultimul an, însă sancțiunile vin ca urmare a unor controale care vizează dosare mai vechi, Autoritatea neavând acces în timp real la aceste date.
Prin modificarea de normă este de așteptat ca reacția autorităților să fie mai rapidă, atunci când un dosar nu are în spate rezerva necesară pentru a garanta reparația.