Poziția Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) legată de intenția Comisiei Europene de a interzice vânzarea mașinilor cu motoare termice pare să fi aprins spiritele. Stellantis părăsește ACEA.
Într-un comunicat cu privire la organizarea anuală a unui Forum al Mobilității, oficialii Stellantis au „ascuns” o informație extrem de interesantă. „Ca parte a acestui anunț, Stellantis confirmă că va înceta să mai fie membru al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) până la sfârșitul acestui an”, se menționează în document.
Deși nu au oferit detalii despre motivele părăsirii unei Asociații care îi include pe toți marii producători de vehicule care vând produse în Europa, cei de la Stellantis par deranjați de modul în care ACEA a tratat programul „Fit for 55” al Comisiei Europene și ușurința cu care a acceptat interzicerea vânzărilor de mașini cu motoare termice începând cu 2035.
Decizia celor de la Stellantis implică dispariția din ACEA, la finalul lui 2022, a 14 mărci printre care Alfa Romeo, Citroen, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel sau Peugeot.
Grupul de lobby al industriei auto, al cărui președinte a fost, nu cu mult timp în urmă, chiar CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, s-a mulțumit să noteze că „în timp ce Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) respectă decizia Stellantis de a-și retrage calitatea de membru al asociației la sfârșitul acestui an, regretăm să-i vedem plecând. Rămânem angajați să acționăm ca o voce comună puternică a producătorilor de mașini, camioane, camionete și autobuze din UE”.
Ca alternativă la vizibilitatea și susținerea mesajelor corporate oferite până acum de ACEA, cei de la Stellantis au anunțat că vor organiza anual „Freedom of Mobility Forum”, întâlnire deschisă „pasionaților de rezolvarea problemelor” care iau decizii „bazate pe fapte”, pentru a crea o mobilitate „curată, sigură și accesibilă pentru societate în fața încălzirii globale”.
„Provocările de mediu cu care ne confruntăm, împreună cu un mediu de afaceri în evoluție rapidă, necesită o abordare de 360 de grade eficientă, globală și incluzivă, care să îi implice pe toți cei care doresc să contribuie la construirea mobilității durabile. Intenționăm să creăm un forum public în care contributorii să se poată reuni pentru a aborda întrebările-cheie din jurul dezbaterii privind mobilitatea fără emisii de carbon și pentru a gândi următorii pași pe care să-i parcurgem împreună. Este în joc accesul la o mobilitate curată, sigură și accesibilă pentru cetățenii din întreaga lume”, a menționat Carlos Tavares, CEO al Stellantis.