Acolo unde există apă pe șosea, există întotdeauna și riscul de de a acvaplana. Acvaplanarea te poate face să pierzi controlul vehiculului și fără să îți dai seama te poți trezi implicat într-un accident. Este important să cunoști noțiunile despre acvaplanare, cum să acționezi dacă ar avea loc atunci când te afli la volan și ce poți face pentru a o evita.
Ce este acvaplanarea?
Acvaplanarea este cauzata de acumularea apei între anvelopele unui vehicul și suprafața drumului de dedesubt.
În acest moment, anvelopele nu se pot prinde de șosea și acest lucru provoacă o lipsă de tracțiune, ceea ce înseamnă că șoferul își pierde controlul și nu poate conduce, frâna sau accelera.
Poate fi o experiență destul de înspăimântătoare și poate provoca cu ușurință un accident.
Unii oameni știu acest lucru sub numele alternativ de hidroplanare – ambele cuvinte înseamnă exact același lucru.
Ce cauzează acvaplanarea?
Acvaplanarea este cauzată în general de precipitațiile abundente care se acumulează pe suprafața drumului. Apa trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 2,5 cm.
În plus, acvaplanarea poate fi agravată de alți doi factori – starea anvelopelor unui vehicul și viteza pe care vehiculul o parcurge.
Se spune că anvelopele de bună calitate pot elimina echivalentul unei găleți de apă de pe drum la fiecare șapte secunde – ceea ce înseamnă că anvelopele în stare excepțională pot rezista la o cantitate echitabilă de apă atunci când conduc în condiții umede.
În schimb, anvelopele cu banda de rulare scăzută se vor lupta pentru a curăța cât mai multă apă și ar putea, în condiții greșite, să agraveze problema și să permită stratului de apă să se acumuleze sub anvelope.
De unde știu că mașina acvaplanează?
Când conduci pe un drum umed poți:
- Auzi că motorul tău devine din ce în ce mai tare
- Simți că ai scăpat ambreiajul și cresc turațiile mașinii
- Nu poți ține direcția mașinii
- Spatele mașinii se deplasează dintr-o parte în alta, fenomen denumit „fishtailing”.
Cum pot evita acvaplanarea mașinii?
Există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a evita acvaplanarea – atât în ceea ce privește tehnica de conducere, cât și întreținerea vehiculului, punctele cheie includ:
- Verifică constant starea anvelopelor
- Nu conduce prea repede
- Evită acțiunile bruște
- Fii mereu pregătit
- Nu circula pe prima banda a șoselei
Pe lângă sfaturile de mai sus, amintim de asemenea și următoarele:
1. Urmărește buletinul meteo
Înainte de a te aventura în orice călătorie, este indicat să verifici condițiile meteo, mai ales atunci când ai în plan o distanță mai mare de parcurs.
2. Fii atent la viteza cu care te deplasezi!
Nu conduce cu viteză mai ales dacă te îndrepți spre o zonă cu multă apă pe carosabil. Nu există nicio „limită de viteză specifică acvaplanării” pe care să o poți menține mai jos pentru a evita acest lucru, dar se crede că un vehicul care se deplasează cu aproximativ 30 km/h într-un centimetru sau doi de apă va putea păstra suficientă tracțiune pentru a evita acvaplanarea, în timp ce unul ce se deplasează cu 50 km/h în aceleași condiții sunt mult mai puțin susceptibile de a rămâne sub control.
Amintește-ți, de asemenea, că distanțele de oprire se pot dubla în condiții de umezeală, deci este important să nu conduci prea repede și să te apropii prea mult de vehiculul din față.
3. Păstrează-ți anvelopele în stare bună de funcționare
Dacă anvelopele sunt într-o stare proastă pot contribui la acvaplanarea autoturismului, deoarece nu vor putea arunca suficientă apă de pe banda de rulare. Prin urmare, este important să verifici în mod regulat cauciucurile la un service specializat în roți pentru a te asigura că sunt în stare bună și că sunt umflate corespunzător.
Dacă urmezi sfaturile de mai sus vei putea avea călătorii liniștite și confortabile chiar și când e apă pe carosabil.