Odată cu creșterea complexității și cu cerințele din ce în ce mai mari ale sistemelor automate de conducere, soluțiile noi de testare devin esențiale pentru dezvoltarea continuă a automobilelor. Astfel, Porsche Engineering România, subsidiara locală a furnizorului global de servicii de inginerie Porsche Engineering Group GmbH, folosește aplicații de gaming pentru a recrea mediul virtual necesar în vederea testării sistemelor avansate de asistență la condus. Acest lucru are efectul de reducere al timpului alocat implemantării soluției finale și face mobilitatea mai sigură.
Algoritmii Sistemelor Avansate de Asistență a Conducătorului (ADAS) necesită multă pregătire și validare. De exemplu, trebuie să învețe cum să detecteze o situație din trafic, extrem de rapid, folosind diferiți senzori și să cum reacționeze corespunzător, pe un anumit număr de kilometri de testare. Acest lucru ar necesita multe test drive-uri reale, iar situațiile necesare pentru instruirea sistemelor de asistență nu ar putea fi create pe parcursul acestora cu aceeași rapiditate.
„Acesta este motivul pentru care nu mai facem doar teste reale, ci mutăm instruirea și în lumea virtuală”, spune Marius Mihailovici, Director General Porsche Engineering România. „Folosind inteligența artificială și aplicațiile de gaming, putem simula fiecare scenariu și orice tip de incident – chiar și cele care nu pot fi replicate în viața reală din motive evidente, de siguranță; ca atunci când mașina din față frânează agresiv și în mod neașteptat sau un animal sare în fața mașinii, pe drum”. Aplicațiile de gaming sunt pachete software care ajută designerii și inginerii să creeze lumi digitale, precum orașe, anumite tipuri de șosele sau situații cu vizibilitate redusă pentru senzori sau ochiul uman, toate acestea într-un mod complex și eficient.
Test-drive-urile simulate pe aplicațiile de gaming au avantajul major de a fi rulate în paralel de nenumărate ori cu un nivel de detalii imposibil de realizat în testarea reală.
De asemenea, cu introducerea acestor noi modalități de testare și optimizare virtuală, programatorii cu noi tipuri de specializări intră și în industria auto. Adăugând componenta de înțelegere a industriei auto pe lângă experiența lor de a crea medii virtuale dinamice folosind aplicații de gaming, aceștia pot modela viitorul mobilității în aceeași măsură ca experții în inteligență artificială și inginerii mecanici. „În jurul fiecărui proiect avem o echipă completă de experți în software și dezvoltare pe baza aplicațiilor de gaming”, adaugă Tudor Ziman, Senior Manager Functional Software Development Porsche Engineering România. „Ei se asigură că sistemele de asistență evoluează și își îndeplinesc scopul final de a susține viitorul unei mobilități mai sigure.”
Având în vedere că industria auto se îndreaptă decisiv spre vehiculele electrice și importanța crescută a tehnologiilor avansate, cererea pentru portofoliul de servicii și tehnologii Porsche Engineering România crește constant. Numărul de proiecte de testare virtuală, dezvoltare de software și noi funcții in domeniul conducerii automate va crește și el, în continuare.
Porsche Engineering Romania SRL, cu sediul central în Cluj-Napoca, este o filială deținută în totalitate de Porsche Engineering Group GmbH și, prin urmare, este integrată în rețeaua globală a Porsche Engineering, cu sedii în Weissach, Bietigheim-Bissingen, Wolfsburg, Leipzig (toată Germania), Praga, Ostrava (ambele în Republica Cehă), Shanghai (China), Cluj-Napoca (România) și Nardò (Italia).
Porsche Engineering este o subsidiară deținută în totalitate de producătorul de mașini sport Porsche AG din Stuttgart (Germania). Prin urmare, munca inginerilor din Cluj are ca rezultat îmbunătățiri și inovații încorporate în mașinile sport Porsche, vândute în întreaga lume.