2016 marchează a 30-a aniversare a unui simbol al condusului, unui care a revoluţionat segmentul maşinilor sport de clasă medie atunci când producţia sa a început în 1986. Primul BMW M3 din istorie a stabilit un nou standard după care alţi constructori auto au fost măsuraţi şi, după cinci generaţii ale modelului, rămâne reperul numărul unu al segmentului.
BMW Motorsport, precursorul diviziei BMW M, a fost deosebit de riguroas în implementarea tehnologiilor motorsport în dezvoltarea primei generaţii BMW M3. Eforturile sale au produs un veritabil automobil sport de înaltă performanţă – bazat pe modelul de serie BMW Seria 3 -, care a fost potrivit pentru utilizare cotidiană. De-a lungul celor trei decenii care au urmat, BMW M a rafinat creaţia sa de la o generaţie la următoarea. Rezultatul este că nu există nici un alt automobil care să combine atât de proeminent genele veritabile din motorsport şi caracterul practic cotidian fără compromisuri într-un pachet general cu aşa multă emoţie.
A 30-a aniversare a BMW M3 oferă oportunitatea ideală pentru a privi retrospectiv şi către patru variante de model extrem de interesante care, din diferite motive, nu au trecut niciodată de stadiul de prototip: BMW M3 Pickup din 1986, BMW M3 Compact din 1996, BMW M3 Touring din 2000 şi a doua întruchipare a BMW M3 Pickup, prezentată în 2011.
Utilizarea în competiţiile de turisme a fost obiectivul prioritar de dezvoltare a primei generaţii BMW M3 BMW M3 nu a fost o încercare de a produce un vârf de lance sportiv pentru o gamă de modele produsă în serie; totul a provenit de la ideea de a dezvolta o maşină de curse care să fie disponibilă şi ca versiune de stradă. Categoria aleasă a fost Grupa A pentru turisme de producţie – aşa cum era în Campionatul German de Turisme (DTM), succesorul Campionatului German de Automobile de curse (DRM). Pentru ca un model de curse să fie omologat, regulamentul Grupei A prevedea vânzarea în decurs de 12 luni a cel puţin 5.000 de automobile de serie.
Dezvoltarea versiunii de serie şi cea de curse în paralel a fost o mare oportunitate pentru echipa de dezvoltare, misiune pe care a îndeplinit-o corespunzător. Cinematica punţii, suspensia şi amortizoarele au fost adaptate perfect viitoarelor cerinţe din motorsport, aşa cum a fost sistemul de frânare, care a combinat ABS standard cu discuri de frână ventilate pe puntea faţă şi o pompă de mare presiune acţionată de motor. Detalii precum modelul de schimbare al transmisiei, cu prima treaptă dispusă în stânga jos, au oferit un indiciu clar al orientării către competiţie. BMW M3 era printre primele automobile de curse care dispunea de ABS, iar pentru implementarea lui a fost responsabil inginerul român Andrei Bellu care avea să dezvolte o lungă carieră în cadrul BMW Motorsport.
Peste toate acestea au fost măsurile vaste de reducere a masei. În timp ce caroseria cu pasaje largi ale roţilor a fost realizată din tablă de oţel în manieră tradiţională, barele faţă şi spate, precum şi şorţurile laterale, capota motorului şi spoilerul au fost realizate din plastic, ceea ce reflecta angajamentul inginerilor pentru o construcţie ultrauşoară. Specialiştii BMW Motorsport au accentuat şi aerodinamica maşinii, montantul C al BMW M3 urmând un unghi puţin mai mic decât la caroserie standard şi având o bază mai lată. Aceasta a permis ca fluxul de aer să fie direcţionat mai eficient către spoilerul spate distinctiv.
Utilizare vastă a tehnologiei înalte şi în trenul de rulare Specialiştii din departamentul Motorsport au utilizat motorul de 2,0 litri, cu patru cilindri, de la modelele de serie ca bază pentru propulsorul M3, întrucât masa redusă a acestuia şi capacitatea de a urca în turaţii reprezentau ingredientele potrivite pentru un motor de curse. Cu toate acestea, pentru a transforma motorul destinat utilizării cotidiane într-un performer cu calităţi sportive, ei au trebuit să-l supună unei terapii intensive de creştere a puterii.
În primul rând, ei au mărit capacitatea motorul la 2,3 litri şi l-au transformat într-un aranjament cu patru supape. Pentru aceasta, echipa a utilizat o chiulasă modificată corespunzător, care a fost preluată de la motorul cu şase cilindri disponibil la BMW M1. Arborele cotit al BMW M3 a fost conceput să fie atât de rigid încât să facă faţă la o turaţie de 10.000 rpm şi chiar mai mare. Prin urmare, turaţia nominală de 6.750 rpm a modelului de serie oferea rezerve suficiente pentru evoluţiile ulterioare ale versiunii de curse. Paul Rosche, celebrul inginer de motoare BMW, avea să povestească că, în primă fază, pentru a scurta timpul de dezvoltare, propulsorului de pe BMW M1 aveau să îi fie tăiaţi doi cilindri şi repede adaptat.
De la maşină sport la utilitară: BMW M3 Pickup (1986) Când prima generaţie BMW M3 a fost lansată, nu doar clienţii au fost încântaţi de calităţile sale dinamice excepţionale. Singura problemă a fost că transportul de mărfuri nu figura în fruntea listei cu numeroasele calităţi ale primului BMW M3.
Nu a durat mult până când situaţia a fost remediată, caroseria unui BMW Seria 3 Cabriolet fiind transformată într-un BMW M3 Pickup. „Caroseria de cabrio a fost aleasă ca bază din două motive”, îşi aminteşte Jakob Polschak, directorul de prototipuri şi ateliere la divizia BMW M şi angajat al companiei de peste 40 de ani. „În primul rând, s-a întâmplat să avem un asemenea model la dispoziţie şi în stare perfectă. În al doilea rând, rigiditatea naturală a versiunii cabriolet a făcut-o să fie alegerea ideală pentru o transformare în pickup.”
Primul BMW M3 Pickup nu a avut aripile puternic evazate ale originalului, fiind echipat cu caroseria mai îngustă a variantei de producţie. La început a fost propulsat de motorul disponibil la aşa-numitul „Italian M3”, care acolo avea o capacitate redusă la 2,0 litri din cauza reglementărilor fiscale şi o putere de 192 CP. „Mai târziu, am revenit la motorul original – 2,3 litri, patru cilindri -, care oferea 200 cai-putere”, dezvăluie Polschak. BMW M3 Pickup a fost utilizat în incinta uzinei timp de 26 de ani, înainte de a fi retras în urmă cu patru ani.
Durata lungă de viaţă a BMW M3 Pickup a fost o dovadă clară că versiunile unice prezentate aici nu sunt simple trucuri sau exerciţii de inginerie. Dimpotrivă, sunt automobile de înaltă performanţă care au fost optimizate pentru a se potrivi perfect sarcinilor preconizate sau domeniului de utilizare. Ilustrează într-un mod unic filosofia BMW M. În plus, ele au îndeplinit şi un alt scop important: „Ucenicii, stagiarii cu studii superioare şi studenţii în căutarea unui loc de muncă au asistat la construcţia tuturor acestor prototipuri”, explică Polschak. „Acest lucru le-a permis să acumuleze o experienţă practică valoroasă în acelaşi timp cu ameliorarea gestionării resurselor noastre – o situaţie clasică reciproc avantajoasă.”
Model entry-level pentru publicul-ţintă tânăr: BMW M3 Compact (1996) Situaţia a fost similară şi pentru BMW M3 Compact din 1996. Ideea din spatele acestui model a fost să se adreseze în special clienţilor tineri, ca un punct de intrare în universul automobilelor BMW M. „Într-o anumită măsură, M3 Compact poate fi considerat strămoşul BMW M2 din prezent”, remarcă şeful atelierelor BMW M şi este uşor de văzut de ce face această comparaţie. În cazul în care ar fi intrat în producţie, cel mai probabil este că puterea motorului M3 ar fi fost redusă. Cu toate acestea, la prototip s-a permis ca motorul să ofere puterea maximă de 321 CP, astfel că era uşor să propulseze un automobil uşor (1,3 tone). „Era mai uşor cu 150 de kilograme, mai agil, mai rigid şi chiar fără compromisuri”, se entuziasma revista germană „auto motor und sport” (numărul 13/1996) după ce l-a testat.
Un studiu de fezabilitate în condiţii reale: BMW M3 Touring (2000) Şi prototipul BMW M3 Touring s-a materializat pentru că modelul de serie era luat în considerare. M3 Compact a putut fi testat de către jurnalişti şi pentru a proiecta o imagine, şi pentru a vedea interesul clienţilor. Însă M3 Touring a servit exclusiv obiectivelor interne. „Acest prototip ne-a permis să demonstrăm că, cel puţin dintr-un punct de vedere pur tehnic, a fost posibil să integrăm, fără mari dificultăţi, un M3 Touring în producţia de serie a versiunii BMW Seria 3 Touring de serie”, explică Jakob Polschak. „Un lucru important pe care am vrut să-l demonstrăm a fost că uşile spate ale modelului standard de serie ar putea fi refăcute pentru a le adapta la pasajele roţilor spate fără a fi necesare unelte noi şi scumpe.” Odată ce a trecut de linia de asamblare, M3 Touring a necesitat doar o prelucrare manuală minimă pentru a-i fi montate componentele suplimentare şi detaliile interioare specifice M.
Istoria se repetă: BMW M3 Pickup (2011) Odată ce BMW M3 Pickup, bazat pe prima generaţie a modelului şi descris anterior, a început în cele din urmă să-şi arate primele semne serioase de uzură după aproape un sfert de secol de utilizare, era vremea pentru un succesor. Ca şi în cazul originalului, cei responsabili pentru crearea automobilului au optat din nou pentru o caroserie de cabriolet datorită elementelor de rigidizare existente. „Iniţial, munca de conversie a început în primăvara anului 2011, într-o manieră obişnuită, în mare parte nespectaculoasă. Apoi, cineva a venit cu ideea de a promova automobilul ca o glumă de Ziua Păcălelilor, mai ales că se apropia 1 aprilie”, rememorează Polschak. Pentru a atrage atenţia publicului, fotografii-spion din timpul testelor efectuate pe bucla Nordschleife de la Nürburgring au apărut anterior acelei zile, ceea ce a contribuit la alimentarea speculaţiilor privind planurile de a construi un model de serie.
Şi a funcţionat. Informaţiile din acea vreme au arătat că numeroşi jurnalişti şi bloggeri au căzut în capcană şi au crezut zvonul. Chiar şi comunicatul de presă oficial, prezentat la 1 aprilie 2011, nu a dezvăluit imediat cum stă situaţia: iniţial a prezentat BMW M3 Pickup ca fiind „a patra variantă de caroserie” după Sedan, Coupé şi Cabriolet, după care a spus: „309 kW/420 CP sub capotă şi o sarcină utilă de 450 de kilograme pe puntea spate duc combinaţia de plăcere a condusului supersportiv şi caracterul practic în utilizarea cotidiană, emblematice pentru modelele BMW M, la un nivel complet nou”. De asemenea, s-a menţionat că Cd a fost doar cu foarte puţin peste cel al BMW M3 Coupé, automobilul era cu 50 de kilograme mai uşor decât versiunea Cabriolet, iar acoperişul targa de 20 de kilograme putea fi detaşat pentru coborârea suplimentară a centrului de greutate – astfel se oferea o dinamică şi mai pronunţată.
Abia în paragraful final al comunicatului de presă s-a dezvăluit discret că modelul în discuţie a fost de fapt o construcţie unicat pentru utilizare ca vehicul de transport în atelier. Spre deosebire de predecesorul său, a fost înmatriculat pentru utilizare pe drumurile publice.
BMW M3: un simbol sportiv şi un reper dinamic, de cinci generaţii Acum 30 de ani a început producţia primului BMW M3 de serie. Acel moment a reprezentat capitolul de deschidere a poveştii de succes care nu are egal în lumea auto. Motorul de 2,3 litri, cu patru cilindri şi tehnologie cu patru supape, producea 147 kW/200 CP şi accelera M3, care cântărea doar 1.200 de kilograme, de la 0 la 100 km/h în doar 6,7 secunde. Viteza maximă a fost de 235 km/h. În 1988 a fost prezentată versiunea Evo, cu o putere extinsă încă o dată la 220 CP, iar viteza maximă ajungea la 243 km/h. Iar aceasta a fost urmată în 1990 de ultima etapă de dezvoltare a primei generaţii M3: BMW M3 Sport Evolution cu motor de 2,5 litri, care dezvolta 238 CP, produs într-o serie limitată de 600 de exemplare.
A doua generaţie BMW M3, care nu a fost dezvoltată special pentru utilizare în motorsport, a reprezentat o afacere subapreciată. Dezvăluit în 1992, motorul său cu şase cilindri a dezvoltat 210 kW/286 CP la o capacitate de 3,0 litri şi un cuplu maxim de 320 N. De asemenea, a dispus de noul sistem inovator de control al axului cu came VANOS. Noul model stabilea două recorduri mondiale – cea mai mare putere specifică (97 CP/l) şi cel mai mare cuplu specific (108 Nm/l) produse de un motor atmosferic de serie.
Un facelift vast, survenit în 1995, a înregistrat creşterea capacităţii motorului cu şase cilindri dispuşi în linie de la 2.990 la 3.201 cmc, astfel că puterea a ajuns la un maximum de 236 kW/321 CP. În plus, noul motor a utilizat Double-VANOS, care aducea controlul complet variabil al axului cu came atât pe partea admisiei, cât şi pe cea a evacuării. În vara anului 1996, BMW M3 a devenit primul automobil din producţia de serie care era disponibil opţional cu o transmisie manuală automată SMG.
Dispunând de capotă faţă din aluminiu cu curbă Powerdome, pasaje puternic evazate ale roţilor, capotă spate optimizată aerodinamic cu spoiler spate şi patru ţevi de eşapament pentru sistemul de evacuare cu flux dublu, a treia generaţie BMW M3 – prezentată în 2000 – a atras atenţia imediat. Încă o dată, puterea era furnizată de un motor atmosferic cu şase cilindri dispuţi în linie. O dezvoltare complet nouă, propulsorul dezvolta o putere maximă de 252 kW/343 CP dintr-o capacitate de 3.246 cmc şi un cuplu maxim de 365 Nm.
În loc să fie echipat cu un motor cu şase cilindri dispuşi în linie, asemenea precedentelor două versiuni ale automobilului, a patra generaţie BMW M3, prezentată în 2007, a fost propulsată de un motor V8 atmosferic, capabil să urce în turaţii, care dezvolta 309 kW/420 CP. Printre numeroasele măsuri de design ultrauşor inteligent s-au numărat acoperişul din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP), disponibil standard, şi puntea faţă realizată aproape integral din aluminiu.
Actuala generaţie BMW M3 – a cincea – a fost lansată în primăvara anului 2014. În conformitate cu schimbarea din nomenclatorul pentru modelele BMW de serie, doar sedanul cu patru uşi a fost botezat „M3”, în timp ce variantele coupé şi cabriolet au primit denumirea M4. La toate cele trei variante de caroserie, un motor cu şase cilindri dispuşi în lini, cu tehnologie M TwinPower Turbo, care dezvoltă 317 kW/431 CP era responsabil cu furnizarea puterii. Aplicate cu rigurozitate, măsurile de design ultrauşor inteligent include utilizarea vastă a materialelor uşoare precum CFRP şi aluminiu pentru numeroase componente ale şasiului şi caroseriei. Toate acestea au redus masa cu aproape 80 de kilograme în comparaţie cu predecesorul său.
În vara acestui an, divizia BMW M a lansat o ediţie a modelului – limitată la 500 de unităţi pentru întreaga lume – ca omagiu special adus istoriei de 30 de ani a BMW M3. Finisat în culoare Macao Blue metalizat, BMW M3 „30 Jahre M3” face trimitere la prima generaţie a automobilului, pentru care a fost disponibilă această nuanţă coloristică. Pachetul Competition, care este inclus standard şi care cuprinde modificări extinse ale trenului de rulare şi ale suspensiei, a mărit puterea modelului aniversar cu 14 kW/19 CP, la 331 kW/450 CP.