Un studiu LMC Automotive arată că vânzările de mașini noi din Europa de Vest ar scădea, la finalul lui 2022, sub 10 milioane de unități.
Compania de consultanță în domeniul auto LMC Automotive consideră că reculul are la bază problemele continue ale lanțului de aprovizionare cu componente ale marilor producători. Astfel, analiștii companiei estimează că piața auto din Europa Occidentală ar scădea în 2022 sub 10 milioane, adică doar două treimi din totalul de 14,3 milioane de automobile înregistrat în 2019, ultimul an neafectat de pandemie sau criza semiconductorilor.
Totodată, prognoza celor de la LMC privind vânzarea în regiune a doar 9,81 milioane de autoturisme scoate în evidență o scădere cu 7,4% față de 2021 și cu 24,5% față de 2020.
„Riscuri încă există pentru un rezultat chiar mai slab. Amenințarea principală la adresa prognozei este reprezentată de un conflict mai lung decât se aștepta în Ucraina, ca și de perturbarea lanțului de aprovizionare din cauza politicii Chinei privind COVID-19”, notează oficialii LMC Automotive într-un raport.
LMC ia în calcul și un tablou al cererii „din ce în ce mai sumbru”, cu încrederea consumatorilor la cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei în primul trimestru al anului 2020.
Până în luna mai vânzările în cele 17 țări din regiunea luată în calcul au scăzut cu 13,6%, o influență majoră având piețele din Germania (-10,2%), Marea Britanie (-20,6%), Italia (-15,3%) și Franța (-10,1%).
O serie de producători auto se declară totuși încrezători că deficitul de semiconductori se va atenua în a doua jumătate a acestui an și asta va duce la o îmbunătățire a situației.
Din nefericire, previziuni similare făcute la mijlocul anului 2021 nu s-au realizat. Analiștii LMV arată însă că, spre deosebire de anul trecut, în acest an este așteptată o scădere a cererii pe piața electronicelor de larg consum din cauza inflației, iar acest factor va asigura mai mulți semiconductori pentru industria auto.
O altă prognoză, realizată de cei de la AutoForecastSolutions, arată că apar „puține semne care să încurajeze o perspectivă pozitivă pe termen scurt. Dar unele semne există”.
Sam Fiorani, analist al AutoForecastSolutions, evidențiază în acest sens transferarea comenzilor de cablaje de la uzinele blocate din Ucraina către cele din Maroc sau Mexic, precum și decizia unor producători de a își realiza propriile componente.
Mult mai optimistă decât prognozele celor de la LMC Automotive și AutoForecastSolutions, cea realizată de S&P Global Mobility (fosta IHS Markit) ia în calcul o producție europeană de autoturisme de 16,6 milioane de unități în acest an, în creștere de la 15,9 milioane în 2021. Totodată, pentru 2023, cei la la S&P Global Mobility se așteaptă la o creștere a producției până la 18,3 milioane de unități.