Constructorul francez Renault a lansat o rechemare pentru modelele echipate cu motorul hibrid de 1.6 litri, acesta generând numeroase bătăi de cap clienților care au optat pentru acest model. Motorul este același care se regăsește pe Dacia Jogger și, mai nou, pe Duster 3. Mai mulți clienți ai celor două modele s-au plâns deja pe grupuri, vorbind de „erori pe care le afișează mașina, din cauza cutiei de viteze electrificată”.
Renault a inițiat o acțiune de tip rechemare a modelelor Clio, Arkana, Megane și Captur, echipate cu motorul 1.6 E-Tech. Operațiunea Tehnică Specială, așa cum este denumită în comunicarea internă a Renault, nu este una de siguranță, deci nu trebuie comunicată autorităților, dar se derulează din cauza plângerilor și erorilor constatate. Rechemarea inițiată în luna mai a fost confirmată de publicația l’Argus, care citează surse din interiorul companiei ce vorbesc despre un simptom comun: pierderea puterii motorului și afișarea mesajului privind supraîncălzirea cutiei de viteze.
Explicația este dată de o mică defecțiune care are la origine o scurgere de ulei de la arborele motorului electric, din cauza unei garnituri. Uleiul scurs ajunge în motor și generează supraîncălzirea. Reamintim că, la propulsorul 1.6 E-Tech, motorul electric este inclus în cutia de viteze automată.
Potrivit primelor date, există două tipuri de mesaj și două rezolvări. Una este cea pentru mesajul de supraîncălzire motor electric, cod de eroare DTC 0AA9098, care presupune demontarea senzorului de temperatură, înlocuirea garniturii arborelui primar și curățarea motorului electric. Sunt și câteva situații în care service-urile au instrucțiuni diferite, în funcție de condițiile depistate. A doua rezolvare este pentru codul de eroare DTC 16D861, cu pierderea tracțiunii la pornire. Aceasta este cea mai gravă posibilitate și conduce la înlocuirea completă a cutiei de viteze.
Deși inițial modelele Dacia nu păreau afectate de defecțiune, mai mulți clienți Jogger s-au plâns deja pe grupurile dedicate de aceeași problemă, de supraîncălzire a cutiei, însă în cele mai multe cazuri a fost realizată o actualizare de software care a rezolvat eroarea. „M-a exasperat de câte ori mi s-a aprins în 2.000 km. Jogger nou”, scrie unul dintre posesorii modelului Dacia.
Însă cel mai recent caz este al unui Duster despre care proprietarul spune că are 1.000 km. Mașina s-a oprit, a rămas fără tracțiune și a afișează mesajul „Pericol avarie cutie de viteze”.
Până în acest moment, Dacia nu a anunțat public nicio acțiune de rechemare pentru acest tip de defecțiune. De altfel, nici la Renault acțiunea nu este una publică, de rechemare generală, ci este activată doar pentru clienții care reclamă eroarea atunci când mașina se oprește.