Porsche este unul dintre cele mai celebre branduri de automobile din lume, iar imaginea de care se bucură constructorul german din Stuttgart este printre cele mai valoroase din industria auto. Cu toate acestea, ultimul ani a adus o evoluție mai puțin așteptată de managementul companiei, care a trecut printr-o puternică restructurare iar acum se vede nevoită să aplice metode pe care le întâlnești de obicei la mașinile ieftine: discountul și abandonarea țintelor de vânzări.
Porsche se confruntă cu o criză a vânzărilor, nu doar pe piețele de export, ci și pe piața de origine, acolo unde întotodeauna și-a găsit clienții fideli, pentru care numele Porsche reprezintă un simbol. Scăderile masive de vânzări din China au condus în primul trimestrul al acestui an la decapitarea companiei, fiind înlocuiți mai întâi cei doi directori vitali, de vânzări și de finanțe, apoi echipele acestora.
Singurul care a rămas în funcție este CEO-ul Oliver Blume, dar și viitorul său în fruntea companiei este incert, el fiind criticat în repetate rânduri pentru faptul că deține aceeași funcție și la VW Group.
Dar dincolo de schimbările de directori, marca se confruntă cu un adevărat declin în Germania, pe care dealerii au început să-l combată cu discounturi, o măsură la care nici nu se gândeau, în urmă cu 3 – 4 ani, că ar putea să le fie la îndemână.
Datele privind înmatriculările de pe piața din Germania arată că Porsche a vândut în luna aprilie un volum de 3.154 autoturisme, care înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât un declin de -23,5%. Valoarea este uriașă și se adaugă peste celelalte scăderi din acest an, astfel încât vânzările din primele patru luni ale anului au un declin de -31,4%, cu un volum de 11.115 vehicule înmatriculate. Diferența depășește 5.000 de autoturisme, care valorează enorm.
La un preț mediu de peste 120.000 de euro per vehicul, atât cât reiese din rezultatele financiare ale companiei pe 2024, pierderea pe care a suferit-o compania doar în Germania ajunge la aproximativ 650 de milioane de euro. Dacă lucrurile merg în același ritm, până la finalul anului, veniturile Porsche vor pierde doar pe piața proprie peste un miliard de euro, iar la nivel global suma ar putea ajunge la valori amețitoare.
De altfel, a anunțat că-și revizuiește în scădere previziunile pentru acest an, cu venituri mai mici cu circa 2 miliarde față de previziunile anterioare, o marjă operațională de numai 6,5 – 8,5% față de 10 – 12% anterior, o marjă a fluxului de numerar în sectorul auto de 4 – 6%, față de 7 – 9% anterior, precum și o marjă EBITDA pe sectorul auto de 16,5 – 18,5% față de 19 – 21% anterior.
O altă problemă majoră este cea legată de segmentul electric, pe care compania germană miza în planurile sale anterioare și care, deocamdată, nu mai are nicio perspectivă optimistă pe termen scurt. Compania a estimat o pondere de 20 – 22%, pe care și-o propune în acest an, chiar dacă invocă o încetinire a electromobilității. Numai că Oliver Blume a anunțat în cadrul Adunării Generale de săptămâna trecută că planul care prevedea ca Porsche să atingă o cotă de 80% de mașini electrice, până în 2030, nu mai este realist.
Cândva cel mai vândut model al Porsche, SUV-ul Macan are scăderi mari în primele patru luni, principalul motiv fiind faptul că în Europa nu mai oferă o motorizare cu combustie, ci doar electrică. Totodată, primul model electric al mărcii, Taycan, nu se mai vinde deloc, creând probleme dealerilor. Ținta anterioară pentru acest model era undeva în jurul a 5.000 de exemplare, dar în acest moment sunt estimate maxim 2.000 de unități, potrivit dealerilor mărcii, care au stat de vorbă cu Automobilwoche.
Publicația germană susține că ultima dată când Porsche s-a confruntat cu o astfel de criză a fost în 2008 – 2009. „Porsche retrage mașini de pe piață pentru a frâna reducerile”, susține unul dintre dealeri, care explică faptul că producătorul nu poate influența prețurile de vânzare din showroom.
Și realitatea arată că, pentru a putea vinde mașini, dealerii au început să aplice discounturi de până la 10% pentru mașini care altădată erau cumpărat inclusiv pentru puterea lor de a-și majora valoarea încă din prima zi de la achiziție. SUV-ul Cayenne are scăderi de peste 40%, iar celebrul 911 a pierdut circa 22% din vânzări, raportat la anul anterior.
La nivel global, vânzările Porsche au scăzut în primul trimestru al acestui an cu 8 procente, având un total de 71.470 unități livrate. În Europa fără Germania, Porsche a vândut puțin peste 18.000 de autoturisme, scăderea fiind de 10 procente, echivalentul unei scăderi cu 2.000 de autoturisme față de volumul din 2024.
În China, Porsche a vândut anul acesta, în primul trimestru, numai 9.471 de vehicule, o scădere de 42%, reprezentând un volum mai mic cu 7.000 de unități.
Doar în America de Nord, vânzările au crescut consistent, cu 37%, la un volum de 20.698 de vehicule.