Cea mai mare piață auto din Europa, cea din Germania, se poate confrunta cu o frânare puternică a achiziției de automobile, în 2023, în special electrice, din cauza inflației și a crizei de energie, care i-au determinat pe oameni să nu mai ia în considerare o astfel de cheltuială. Informațiile sunt un semnal puternic și pentru celelalte piețe din Europa, dar și pentru întreaga industrie auto europeană.
Anul 2023 se anunță un an dificil pentru constructorii auto, care s-ar putea confrunta cu o scădere semnificativă a cererii de automobile, atât noi cât și rulate. Informația a fost relevată de cercetarea de piață realizată de MiiOS Research și GSR, în luna decembrie, care a subliniat că oamenii vor să-și păstreze banii pentru a fi protejați în fața inflației și a crizei de energie.
Potrivit rezultatelor cercetării, cele mai afectate vor fi automobilele electrice, la care cei mai mulți dintre cei chestionați au decis să renunțe pentru moment. Mai exact, 56% dintre persoanele care au răspuns la chestionar au spus că nu doresc să cumpere un automobile, nici nou, nici rulat, în 2023. Alte 25% dintre respondenți sunt indeciși în acest moment și numai 19% au spus că intenționează să facă o achiziție auto, Segmentul de automobile electrice este cel mai vulnerabil din cauza riscurilor de creștere a prețului energiei electrice. Oamenii sunt de părere că informațiile sunt insuficiente și nu pot ști cât de mult vor ajunge să plătească pentru a încărca mașina. Un alt efect al celor două amenințări pentru bugetul germanilor va fi utilizarea mai redusă a automobilelor. 53% au spus că vor conduce mai puțin, iar dintre aceștia 80% au adus ca motivație prețul combustibilului. Studiul a fost realizat în lunile octombrie și noiembrie și a cuprins 1.500 de persoane cu domiciliul în Germania, cu vârste cuprinse între 15 și 80 de ani. Dintre acestea, 82% au spus că dețin un automobil personal și 80% îl și folosesc în mod curent. În schimb, doar 70% au și bicicletă și 66% o folosesc. Doar 43% au folosit transportul în comun în ultimul an.
Persoanele intervievate au mai spus că sunt dispuse să facă economie la consumul de energie, atât la electricitate, cât și la încălzire, inclusiv prin schimbarea comportamentului sau prin achiziția de aparate mai noi, mai economice. „Piața se luptă din ce în ce mai mult cu îndoielile consumatorilor, care sunt din nou provocați de incertitudinea economică”, explică Niklas Haupt, CEO al MiiOS. Sondajul mai relevă că germanii se pregătesc pentru o inflație prelungită, 74% dintre respondenți fiind convinși că inflația va persista pentru o perioadă mai lungă de timp. În ultima perioadă, mai multe analize de piață ale specialiștilor din industria auto au tras semnale de alarmă referitoare la o iminentă a încetinirii apetitului europenilor pentru achiziția de automobile, din cauza creșterilor de prețuri din ultimii doi ani, creștere care s-a suprapus peste inflația galopantă și peste criza de energie.