Producătorul de vehicule electrice Nikola a acceptat să plătească 125 de milioane de dolari pentru închiderea acuzaţiilor civile că a fraudat investitorii prin inducerea acestora în eroare în privinţa produselor sale, progreselor tehnice şi perspectivelor comerciale, a anunţat marţi autoritatea de reglementare a sectorului bursier, transmite Reuters.
Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) din Statele Unite a acuzat Nikola cp a încălcat legile americane cu numeroase declaraţii făcute între lunile martie şi septembrie 2020, despre capacitatea sa de producţie, comenzile primite şi perspectivele financiare.
Acordul are loc după acuzaţiile civile şi penale înregistrate în iulie împotriva fondatorului Nikola, Trevor Milton, pentru utilizarea reţelelor sociale pentru a induce ăn eroare investitorii depspre tehnologia şi capabilităţile companiei, obţinând în acest fel zeci de milioane de dolari.
Milton combate aceste acuzaţii în justiţie, el nereuşind să obţină respongerea acestora.
Declaraţiile înşelătoare ale lui Milton, care au vizat umflarea preţurilor acţiunilor, au început chiar înainte ca Nikola să fi fabricat ”un singur produs comercial sau să fi obţinut venituri din vânzările de camioane sau de combustibil cu hidrogen”, se arată în documentele SEC.
Nikola, care nu a admis sau negat concluziile SEC, a fost de acord să coopereze în cadrul litigiilor şi investigaţiilor în curs, a spus SEC.
Nikola s-a listat la bursă printr-o companie de achiziţie cu scop special (SPAC), în iunie 2020, un proces pe care SEC l-a criticat pentru că necesită mai puţină verificare iniţială decât procesul tradiţional de ofertă publică iniţială (IPO).
În această lună, preşedintele SEC a spus că agenţia ia în considerare înăsprirea regulilor cu privire la modul în care subscriitorii, consiliile de administraţie şi sponsorii SPAC-urilor structurează taxele, emit previziuni şi dezvăluie conflictele.