O știți cu toții din populara serie Înapoi în viitor, parcă o recunoșteți ușor dar nu știți de unde să o luați. Poate că nu a reușit să zboare sau să călătorească în timp niciodată, dar DeLorean-ul DMC-12 are una dintre cele mai interesante istorii din industria auto.
John DeLorean este fondatorul companiei auto DeLorean Motor Company. Puțini știu că tatăl creatorului acestei companii a fost român. Pe numele său, Zaharie, a emigrat în SUA din comuna Șugag, judetul Alba. Acesta a condus un timp celebrul grup General Motors și a înființat propria marcă denumită DMC care a sfârșit în faliment, în timp ce DeLorean era implicat într-un scandal imens. Miliardarul american de origine română a mai dezvoltat pe lângă DMC-12 și alte mașini care au făcut istorie, ca Pontiac Firebird, Pontiac GTO, Pontiac Grand Prix.
Modelul DMC-12 a fost singurul produs al companiei DeLorean Motor Company și a fost construit în anii 1980 – 1982. Platforma tehnică şi suspensia proveneau de la modelul Lotus Esprit, iar motorul era un V6 de origine Ford ce dezvolta 150 CP.
Lansarea automobilul a reprezentat un soi de “revoltă” asupra monotoniei care domina piața auto, design-ul acestuia fiind efectiv ieșit din comun pentru anii ’80. Din păcate, perioada economică dificilă a făcut ca piața să fie reticentă la un astfel de vehicul care nu era tocmai ieftin și care prevestea supercarurile de mai târziu. Deschiderea ușilor era neobișnuită, iar la construirea caroseriei s-a folosit otelul inoxidabil în exces. DMC a fost singura mașină care s-a folosit atât de mult de acest material care în fapt era de 5 ori mai scump decât tabla convențională.
DMC-12 a folosit un sistem de portiere gullwing – o soluție aparent similară cu cea de pe Mercedes-Benz 300 SL. Însă, în timp ce ușile modelului german avea o construcție ușoară, din aluminiu, DMC-12 folosea portiere masive din oțel, cu decupaj mai amplu, care asigurau și protecția laterală a mașinii. Din acest motiv, acestea aveau nevoie de balamale solide și compensatoare hidraulice pentru a facilita deschiderea.
Înapoi în viitor
Înapoi în viitor (engleză Back to the Future) este un film american realizat în anul 1985. Filmul a avut cele mai mari încasări ale anului 1985, cu 210,6 milioane USD în Statele Unite ale Americii, plus 173 milioane USD în celelalte țări.
Marty McFly este un adolescent american obișnuit al anilor ’80. El locuiește cu cei doi frați ai săi și cu părinții în Hill Valley, un oraș imaginar din California. El are o iubită frumoasă, Jennifer Parker. Într-o noapte din octombrie 1985, este trimis în mod accidental înapoi în timp pe data de 5 noiembrie 1955 într-o mașină a timpului De Lorean, alimentată cu plutoniu, al cărei inventator „Doc” Emmet Brown, este un om de știință nebun.
În timpul incredibilei călătorii în timp, Marty trebuie să se asigure că părinții săi, adolescenți acum, Crispin Glover și Lea Thompson, se întâlnesc și se îndrăgostesc pentru ca el să poată reveni în viitor.
Filmul a mai avut două continuări, într-una dintre ele, DeLorean-ul aducându-i pe protagoniști fix în luna Octombrie 2015.
Articolul a apărut în numărul 2 al revistei AutoReport.ro