Grupul Renault, suspectat de un posibil nou „dieselgate”

Da mai departe!

Conform documentelor înaintate de parchetul din Paris judecătorului de instrucție, grupul Renault, din care face parte și Dacia, ar fi „calibrat special” vehiculele comercializate între 2009 și 2017 după rețeta „dieselgate”.

Publicația franceză Le Monde scrie, citând agenția AFP, că producătorul auto francez este suspectat că a „calibrat special” vehiculele comercializate între 2009 și 2017 astfel încât acestea să respecte parametri impuși de reglementările europene în timpul testelor de omologare, dar mașinile sale nu fac același lucru și în condiții normale de deplasare.

Conform articolului, pe 25 iunie, parchetul din Paris a depus documentele pentru un al treilea proces pentru înșelăciune agravată în scandalul „dieselgate” împotriva constructorului auto francez Renault, după cele deja înaintate împotriva Volkswagen și Peugeot-Citroen. Sursa acestei informații este o declarație obținută de la persoane apropiate dosarului de Agenția France-Presse (AFP).

Grupul Renault este suspectat că ar fi „calibrat special” vehiculele sale Euro 5 și Euro 6, comercializate între 2009 și 2017, astfel încât acestea să respecte parametrii normativi în timpul testelor de omologare, dar nu și în condiții normale de conducere, potrivit rechizitoriului consultat de AFP. Presupusa înșelăciune este agravată de faptul că această calibrare ar fi putut contribui la poluarea atmosferică cu oxizi de azot, „favorizând în special apariția bolilor respiratorii la om”.

Decizia finală, în acest caz care a făcut obiectul a numeroase schimburi tehnice și a mai multor rapoarte de expertiză, privind trimiterea în judecată a grupului Renault aparține judecătorului de instrucție. Contactați de AFP, avocații Renault nu au răspuns solicitării de lămuriri pe această temă. La momentul primei puneri sub acuzație, în iunie 2021, marca franceză a negat orice înșelăciune și a asigurat că a respectat întotdeauna normele în vigoare.

Le Monde mai scrie și că pentru procurorul însărcinat cu acest caz „toate declarațiile făcute de echipele care au lucrat la proiectarea motoarelor diesel în cadrul SAS Renault tindeau să demonstreze că obiectivul în materie de control al poluării era de a «trece de normă» (n.n. – îndeplinirea standardelor de depoluare), limitând de facto «norma» la protocolul de omologare”, în timp ce „această normă ar trebui să se aplice și în condiții de utilizare normală a vehiculului”.

În acest stadiu există 381 de părți civile în proces, inclusiv persoane fizice, asociații, organisme publice care includ orașele Paris, Lyon, Montpellier și Grenoble și societăți private. Parchetul subliniază totuși că există „mult mai multe” părți civile potențiale, citând datele Direcției Generale pentru Concurență, Consum și Reprimarea Fraudelor (DGCCRF), care a estimat anterior că aproape 900.000 de vehicule au fost vândute cu un singur tip de motor diesel implicat, reprezentând vânzări de 16,85 miliarde de euro.

Parchetul consideră, de asemenea, că „în mod evident, un consumator care apelează la Renault”, un constructor cu „o reputație excelentă, nu se așteaptă ca vehiculul său să nu respecte normele europene privind emisiile poluante”.

Noile acuzații vin după ce grupul Renault din care face parte și marca Dacia este vizat de o anchetă separată cu privire la defecte ale motoarelor sale 1.2 TCe. Tot DGCCRF derulează și această anchetă care vizează peste 130.000 de vehicule ale grupului Renault – inclusiv Dacia și Nissan, comercializate în Franța.

Procurorul consideră că acest motor, montat pe numeroase modele Renault, Dacia și Nissan produse între 2012 și 2016, are o tendință foarte puternică de a se defecta. Pe 25 iunie 2025 parchetul din Nanterre a confirmat pentru Le Monde că a deschis o anchetă preliminară în acest caz încă din 9 octombrie 2023 – acum mai bine de un an și jumătate – fără a dezvălui detalii.

Mai recent, la începutul acestui an, Camille Siegrist, prim-procuror adjunct al Tribunalului Judiciar din Nanterre și șef al diviziei economice și financiare, a încredințat investigarea acestui caz Direcției Generale pentru Concurență, Consum și Reprimarea Fraudelor (DGCCRF) considerând că serviciul național de investigații al DGCCRF dispune de mijloacele tehnice necesare pentru a efectua investigații aprofundate.

Informații despre problemele acestui motor au fost evidențiate în România de LifeNews.ro încă din vara anului 2019. Conform site-ului, presa franceză scria ample articole despre motoarele care consumă prea mult ulei, iar un caz aparte era cel al propulsorului 1.2 TCe Euro V dezvoltat de Renault. Pe atunci, o anchetă a publicației franceze l`Argus pe tema motoarelor puse în pericol de consumul excesiv de ulei avea printre protagoniști și modele populare în România. Posesorilor de Renault Clio IV, Captur sau Dacia Duster cu motorul 1.2 TCe Euro V li se recomanda să verifice des nivelul uleiului.

În urma unei analize începute încă din 2014 și a numărului tot mai mare de clienți din toată Europa care au acuzat probleme, s-a constatat că propulsorul cu pricina consuma ulei mult peste normal. Neconfirmată de reprezentanții Renault, dar aflată, se pare, la baza problemei, calibrarea incorectă a computerului care gestionează motorul ducea la o presiune scăzută în motor și la o lipsă de lubrifiant în zona cilindrilor. O parte a uleiului era aspirată și arsă prin combustie. Din această cauză puteau fi afectați permanent atât segmenții cât și cămășile cilindrilor. În cazul mărcii Renault motorul cu pricina era disponibil pe modelele Clio IV, Captur, Kangoo, Mégane și Scénic, iar în cel al Dacia, pe Duster, Dokker și Lodgy. La nivel european problema ar putea afecta circa 600.000 de vehicule, proprietarii unora dintre acestea prezentându-se deja pentru reparații în sau după garanție, fără ca producătorul să emită o înștiințare.

Related posts