Siguranța la volan și confortul în timpul călătoriilor reprezintă unele din cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să îți cumperi o mașină nouă sau second hand. Odată ce ți-ai cumpărat mașina mult dorită trebuie să te gândești și la întreținerea ei, mai ales dacă este vorba de o mașina second hand. Întreținerea ei este foarte importantă pentru o bună funcționare și pentru siguranța ta și a familiei tale.
Pentru a putea folosi mașina la cote maxime și în deplină siguranță, trebuie să acorzi o mare atenție mecanismelor auto și pieselor din care sunt alcătuite acestea.
O parte extrem de importantă a mașinii, care te ajută să fii în siguranță pe șosea, este desigur sistemul de frânare. Datorită lui poți evita un accident rutier, împiedicându-te să te ciocnești cu ceilalți participanți la trafic. Pentru a putea să funcționeze corect, sistemul de frânare trebuie să aibă perfect funcționale toate componentele care îl compun: pedala, discurile și plăcuțele de frână.
Deși la prima vedere nu pare la fel de important ca celelalte componente enumerate, însă, cuplul de strângere al prezoanelor este un factor esențial pentru ca frânarea să se realizeze în parametrii normali. La fiecare montare de anvelope cuplul de strângere al prezoanelor roții rebuie să fie realizat cu foarte mare grijă, doar de profesioniști.
Ce sunt prezoanele?
Prezoanele sunt piesele auto care au rolul de a fixa roțile mașinii pe butuci. Dacă sunt strânse la cuplul de strângere necesar, vor oferi o rezistență extrem de mare la fricțiune și vor putea susține greutatea mașinii.
Pentru a monta o roată corect trebuie ca elementele de fixare a roții să fie strânse la specificațiile cuplului recomandate pentru marca, modelul și anul vehiculului. Specificațiile cuplului se găsesc de obicei în manualul de utilizare al vehiculului.
Cuplul adecvat necesită utilizarea instrumentelor, procedurilor și modelelor corecte. Acestea vor preveni strângerea excesivă a feroneriei, dezlipirea firelor de fixare și întinderea șuruburilor. De asemenea, va reduce posibilitatea deformării tamburilor de frână, a rotorilor sau a butucilor.
Strângerea prezoanelor prea mult sau prea puțin poate fi dăunătoare și periculoasă!
Prezoanele se strâng doar pe suprafete uscate. Filetele de fixare nu trebuie să conțină ulei, murdărie, granulație, coroziune etc. Feroneria trebuie să se rotească liber, atunci când este strânsă manual. Pentru a efectua o strângere perfectă este nevoie de o cheie dinamometrică. Cheia dinamometrică va strânge la cuplul de strângere specific, fără greșeli.
Strângerea excesivă a prezoanelor poate avea consecințe grave, deoarece acestea pot suferi deformări și se pot rupe. În același tinp, este posibil ca și jantele să aibă de suferit din cauza prezoanelor prea strânse, este probabil ca roata să fie imposibil de scos.
De asemenea, dacă prezoanele nu sunt suficient de bine strânse, pot cauza detașarea roților în timpul deplasării, și îți pot provoca un accident grav.
Unele dintre variabilele care pot provoca o livrare inexactă a cuplului:
- Se strâng prezoanele manual până la capăt și nu se folosește cheia dinamometrică după ce s-a stabilit cursa filetului;
- Se folosește cheia pneumatică deși nu este cea mai bună soluție pentru astfel de manevre;
- Nu se folosesc piesele potrivite pentru tipul de roți deținut. Dimensiunile greșite pot strica filetul sau lărgi gaura de fixare.
- Nu sunt montate de specialiști după un anumit model, așa cum este indicat.
Ca să fii sigur că roțile sunt montate corect, apelează la un service auto specializat în roți, o echipă de profesioniști îți va monta roțile corect și în deplină siguranță. Dacă mergi la un service de roți profesionist ai certitudinea că se folosesc instrumentele corespunzătoare și la nivelul de strângere ideal pentru tipul tău de roți.
Cu roțile montate perfect vei avea parte de o experiență plăcută și sigură la volan!