Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia și-a extins lista de mărfuri pentru import paralel, inclusiv unele mărci de mașini care nu erau incluse anterior, informează agenția Interfax. Marca românească Dacia este pe această listă.
Sursa citată menționează că, potrivit unui ordin publicat de minister, mașinile și camioanele de la Citroen, Dacia, Ford, Genesis, Hyundai, Isuzu, Kia, Mazda, Opel, Peugeot și Renault pot fi acum importate în Rusia fără acordul deținătorilor drepturilor de autor, scrie Adevarul.
Lista este completată și de o serie de mărci de uleiuri de motor (Shell (SPB: RDS.A) Helix, Rimula), electrocasnice (Zanussi, Wahl), cosmetice și parfumuri (Kerastase, Yves Saint Laurent), piese de schimb pentru echipaje agricole și nave (Caterpillar, Bauer Kompressoren) și altele. În listă sunt incluse și mărci de jucării și produse pentru copii, precum Hasbro, Logitech și Nintendo, potrivit unui comunicat de presă al ministerului, arată Interfax. „Stimularea importurilor vizează acele nișe pentru care producătorii ruși au nevoie de mai mult timp pentru a satisface nevoile întreprinderilor industriale și ale consumatorilor finali”, a spus ministerul. În continuare, ministerul plănuiește să treacă de la includerea mărcilor în listă la includerea deținătorilor de drepturi de autor, ceea ce va simplifica administrarea acestei proceduri.
Mecanismul de import paralel presupune utilizarea principiului internațional al expirării dreptului de autor și permite importul de bunuri fără acordul deținătorului dreptului de autor din momentul în care încep vânzările în orice țară din lume. În Rusia, a început să funcționeze la începutul lunii mai și se aplică grupurilor de mărfuri și mărci incluse pe o listă aprobată de Ministerul Industriei și Comerțului care conține articole care nu sunt produse în Rusia a căror aprovizionare a fost interzisă de producătorii lor străini. Potrivit Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), practica importurilor paralele, permisă de unele țări și interzisă în altele, constă în importul unor produse fabricate legal în alte țări, dar care sunt exportate din acestea fără permisul titularului dreptului de proprietate intelectuală. Aceste importuri au fost interzise în Rusia până în anul 2018, când Tribunalul Constituțional le-a recunoscut ca fiind legale.