Bienalul eveniment Auto Shanghai 2025 a atras aproape 1.000 de expozanți naționali și internaționali, stabilind un nou record de amploare. Cu toate acestea, în mijlocul halelor de expoziție aglomerate, dominate de vehiculele cu energie nouă, mai multe mărci auto notabile au fost în mod vizibil absente, semnalând posibile schimbări în peisajul auto global.
Pentru prima dată de când au intrat pe piața chineză în 2002, giganții auto coreeni Hyundai, Kia și Genesis au lipsit cu toții de la acest prestigios salon auto. Această absență vine în contextul în care mărcile coreene se confruntă cu o scădere a cotei de piață în China, deținând doar 1,6% la sfârșitul anului 2024.
În ciuda faptului că au sărit peste eveniment, Beijing Hyundai a organizat o întâlnire strategică de comunicare la Shanghai cu doar câteva zile înainte de expoziție. Compania și-a dezvăluit prima platformă SUV pur electric, ELEXIO. În ciuda provocărilor actuale, compania și-a anunțat strategia „Din China pentru China către Global”, semnalând angajamentul său față de piața chineză.
Genesis, divizia de lux a Hyundai, anunțase anterior intrarea într-o „eră 2.0” cu planuri de a se concentra pe operațiuni rafinate, pregătindu-se în același timp pentru o viitoare expansiune pe piața chineză.
Lipsesc și mărcile franceze și britanice
Mărcile franceze Citroën și Peugeot, precum și mărcile britanice Jaguar și Land Rover au optat, de asemenea, să nu participe la ediția din acest an. Land Rover a organizat în schimb un eveniment de comunicare separat pentru a discuta strategia sa de electrificare pentru China.
Mărcile de lux se retrag
Spre deosebire de expoziția din 2023, unde Maserati, Lamborghini, Rolls-Royce, Bentley și Porsche au împărțit pavilionul 8.1h, anul acesta doar Bentley și Porsche și-au menținut prezența la salon. Această retragere coincide cu scăderi semnificative ale vânzărilor în segmentul ultra-lux din China, care a înregistrat o scădere de 53% de la an la an în primul trimestru al anului 2025 pentru vehiculele cu prețuri peste 1 milion de yuani (137.000 USD).
Între timp, mărcile autohtone fac progrese în segmentul de lux. Marca premium a BYD, Yangwang, care a depășit recent 10.000 de vânzări cumulate, a condus pavilionul 8.1H alături de alte filiale BYD. În plus, Maextro S800, care vizează clienții Maybach și Rolls-Royce, și-a făcut apariția de debut înaintea lansării sale din mai.
Mai multe startup-uri chinezești de vehicule electrice care se confruntă cu dificultăți financiare au lipsit de la salon, inclusiv HiPhi, Jiyue și Neta. Toate cele trei companii s-au confruntat recent cu provocări operaționale semnificative, HiPhi intrând în procedură de faliment, Jiyue având dispute cu furnizorii, iar Neta confruntându-se cu probleme de datorii.
În locul lor, nou-veniți precum Xiaomi Automotive, Leapmotor (susținută de Stellantis) și mărcile HIMA ale Huawei au atras o atenție considerabilă, reprezentând cel mai recent val de inovație auto chineză.
Alte absențe
În plus, Tesla nu a participat nici la ediția anterioară a Salonului Auto de la Shanghai și este absentă și de la ediția actuală. Principalul motiv al acestei absențe ar putea fi faptul că Tesla nu a avut lansări semnificative de vehicule noi de mult timp.
Polestar, care a debutat cu Polestar 4 la salonul auto anterior, nu participă la ediția actuală. Această absență este notabilă având în vedere prezența lor semnificativă la evenimentul anterior, unde și-au prezentat noul model.
Alți producători care au participat anterior, dar sunt absenți de la actualul salon auto includ Chevrolet, Subaru, Jetta și Venucia (de Dongfeng Nissan).