Un grup de producători auto, printre care Ford şi Nissan, negociază cu autorităţile din Kenya dezvoltarea unor facilităţi de producţie în statul african, transmite Bloomberg.
Recent, a fost creată Asociaţia Producătorilor auto din Africa (AAAM), care include şi Toyota, General Motors, BMW AG şi Volkswagen AG, pentru a profita de creşterea interesului guvernelor africane în construirea de vehicule pe plan local. În august, AAAM a cerut preşedintelui nigerian Muhammadu Buhari limitarea accesului maşinilor second hand şi acordarea de facilităţi pentru producătorii auto şi furnizorii de componente.
Am discutat cu ei că, dacă există interes, atunci pot fi construite fabrici de asamblare. este vorba de aducerea întregului lanţ de producţie, a afirmat Jeff Nemeth, director Ford pentru Africa Subsahariană şi şeful AAAM.
Interesul pentru dezvoltarea industriei auto în Africa Subsahariană a crescut deoarece statele dependente de ţiţei şi materii prime caută să-şi diversifice economiile, pe fondul declinului preţurilor.
În Kenya, Volkswagen va începe producerea modelelor Vivo în 21 decembrie şi din ianuarie vor fi produse anual 1.000 de vehicule, a anunţat Thomas Schaefer, preşedintele diviziei VW din Africa de Sud. Kenya va fi încântată să aibă o industrie auto solidă, să concureze cu Africa de Sud şi Egipt, a declarat Schaefer.
VW, care a mai produs maşini în Kenya în anii ’60 şi ’70, se va alătura altor companii auto care deţin facilităţi de producţie în acest stat din estul Africii, cum ar fi Isuzu, Toyota, Nissan şi Mitsubishi.
În Africa de Sud, pe primele locuri la vânzări se află Toyota şi Volkswagen, iar vehiculele produse aici de VW sunt exportate în întregul continent. De asemenea, grupul german deţine o unitate în Nigeria.
Anul acesta, Ford a anunţat că va investi 2,5 miliarde de ranzi (169 milioane de dolari) în Africa de Sud, pentru a începe producţia SUV-ului Everest şi a crea aproximativ 1.200 de locuri de muncă.
Fabrica Ford din capitala Pretoria are capacitatea de a produce 10.000 de modele Everest pe an şi va fi al patrulea centru de producţie pentru SUV-uri, după uzinele din Thailanda, India şi China.
Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent şi pe piaţa din România.