Toyota Motor a anunţat marţi că şi-a suspendat operaţiunile la toate cele 14 fabrici de asamblare din Japonia, din cauza unei defecţiuni a sistemului de producţie, care a oprit producţia internă la cel mai mare producător de automobile din lume. Activităţile de producţie vor fi reluate miercuri, potrivit Reuters.
Defecţiunea împiedică Toyota să comande componente, iar cauza acesteia este investigată, deşi ”este probabil să nu fie provocată de un atac cibernetic”, a spus un purtător de cuvânt.
Toyota a suspendat activităţile la 12 fabrici de pe piaţa sa de origine, de marţi dimineaţă, şi a adăugat ultimele două fabrici după-amiază, a spus purtătorul de cuvânt.
Nu a fost clar cât de multă producţie se va pierde.
Fabricile reprezintă împreună aproximativ o treime din producţia globală a producătorului auto, au arătat calculele Reuters.
Producţia internă a Toyota a fost în revenire după o serie de reduceri de producţie pe care le-a pus pe seama penuriei de semiconductori.
Producţia a crescut cu 29% în ianuarie-iunie, prima astfel de creştere în doi ani. Producţia sa din Japonia a fost în medie de aproximativ 13.500 de vehicule zilnic în prima jumătate a anului, au arătat calculele Reuters. Aceasta exclude vehiculele de la producătorii auto Daihatsu şi Hino din grup.
Operaţiunile au fost oprite pentru o zi anul trecut, când un furnizor a suferit un atac cibernetic, împiedicând Toyota să comande piese. Toyota şi-a reluat operaţiunile folosind o reţea de rezervă.
Incidentul de marţi are un efect secundar. Firma grupului Toyota Industries a spus că şi-a suspendat parţial operaţiunile la două fabrici de motoare din cauza defecţiunii producătorului auto.
Toyota este un pionier al gestionării inventarului just-in-time, care menţine costurile la un nivel scăzut, dar înseamnă că slăbiciunile lanţului de aprovizionare pun producţia în pericol.
Deşi cauza celei mai recente defecţiuni este neclară, corporaţia din Japonia a fost în alertă în ultimele zile, deoarece companiile şi birourile guvernamentale au raportat cazuri de hărţuire telefonică.
Guvernul a spus că apelurile au fost probabil din China şi au legătură cu eliberarea de către Japonia a apei radioactive tratate din centrala nucleară Fukushima deezafectată în Oceanul Pacific.