Compania britanică McLaren a confirmat vânzarea unor mașini aflate în patrimoniul său pentru a putea strânge fondurile necesare îmbunătățirii modelului Artura.
Industria auto nu trece prin cele mai faste momente. Investițiile majore necesare menținerii unui ritm corespunzător de tehnologizare raportat la concurență afectează în special companiile mici. McLaren, nume foarte cunoscut în special în Formula 1, dar care are în portofoliu și performante mașini „de stradă” precum 600 LT, 720S sau 765 LT, a fost nevoită să caute surse de finanțare pentru a putea corecta deficiențele constatate la cel mai nou vehicul al său, supermașina Artura.
Oficialii companiei au confirmat că au fost forțați să caute fondurile necesare aducerii unor „îmbunătățiri tehnice” după ce au constatat necesitatea acestora. De altfel acesta este unul dintre motivele care a întârziat lansarea pe piață a vehiculului plug-in hybrid McLaren.
McLaren Artura, model prezentat la începutul anului 2021, poate accelera de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 3 secunde și are un preț de catalog de 215.000 de euro.
Odată cu prezentarea rezultatelor financiare pentru primele trei trimestre din 2022, cei de la McLaren au explicat că firma găsește cu dificultate fonduri care să îi asigure investițiile necesare după ce a înregistrat pierderi de 203 milioane de lire sterline în perioada ianuarie – septembrie din acest an. Rezultatul negativ vine după ce și în primele nouă luni din 2021 McLaren a anunțat pierderi de 69 de milioane de lire.
În acest context, fondul de investiții Mumtalakat din Bahrain, cel care deține deja aproape 60% din pachetul de acțiuni al McLaren, a acceptat să finanțeze compania doar în schimbul cedării unor mașini de patrimoniu. Fără a da detalii despre suma implicată în tranzacție sau despre vehiculele cedate, oficialii McLaren au notat că dețin în portofoliu 54 de mașini de Formula 1.
În ciuda banilor oferiți de acționarul din Bahrain, cei de la McLaren au menționat că fondurile sunt tot insuficiente. „Suntem în discuții active cu toți acționarii cu privire la o recapitalizare a grupului”, a spus aceștia menționând și posibilitatea încheierii unor parteneriate cu alte companii.