China pe drumul către a deveni o superputere în industria auto

Da mai departe!

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță AlixPartners, China este pe cale să devină pentru prima dată în acest an lider mondial în exportul de mașini.

Potrivit estimărilor AlixPartners, producătorii auto chinezi vor deveni campioni la export în acest an având în vedere că, încă din primul trimestru, China, cu 1,07 milioane de mașini exportate, a depășit Japonia, cu 954.000 de mașini. Aceste state sunt urmate în clasamentul exporturilor de mașini de Germania (840.000), Coreea de Sud (750.000) și Mexic (741.000).

Republica Populară Chineză se află „pe drumul cel bun pentru a deveni o superputere în industria auto” în calitate de producător, piață de desfacere și exportator, consideră expertul AlixPartners, Fabian Piontek.

Se preconizează că anul acesta vor fi vândute în China 10,5 milioane de mașini produse local, dintr-un total de 20,5 milioane, adică mai mult de jumătate. În plus, prin vehiculele electrice, chinezii pătrund și pe piața mondială, exercitând presiuni tot mai mari asupra producătorilor auto europeni chiar pe piețele lor de origine.

În opinia analiștilor AlixPartners piața auto mondială se dezvoltă din nou, dar mult mai lent decât se aștepta. Statele Unite sunt principalul motor al acestei creșteri. „Vânzările din Europa vor ajunge, pe termen lung, cu 15% sub nivelurile preCovid”, se arată în studiul AlixPartners.

În acest context, „perioada în care producătorii auto europeni înregistrau profituri record se apropie de sfârșit”, afirmă experții companiei de consultanță. Pe o piață globală cu o creștere limitată și cu o concurență în creștere, presiunea asupra marjelor de profit crește. Costurile bateriilor care scad mai încet decât se estima inițial vor încetini creșterea vânzărilor de mașini electrice în următorii trei până la cinci ani. Iar asta va împiedica reducerea prețurilor prin livrarea unui volum mare de mașini. Costurile materiilor prime au crescut și ele din nou ca urmare a cererii în creștere din China și „nu se vor mai întoarce la nivelul preCovid”. La aceste provocări se adaugă costurile de capital în creștere generate de schimbări în politica monetară a multor state.

Jens Haas, expert în restructurare la AlixPartners, se așteaptă la „o consolidare suplimentară în zona furnizorilor” de componente auto. Datoriile acestora sunt în prezent la un nivel record, în timp ce costurile de capital și necesarul de fonduri pentru operațiunile curente și investiții cresc. Iar șansele de a obține majorări de prețuri de la producătorii auto sunt mici.

Related posts