Relaţiile dintre Renault, Nissan şi Mitsubishi Motors sunt excelente, a dat marţi asigurări preşedintele Renault şi al alianţei Renault-Nissan, Jean-Dominique Senard, care a refuzat totuşi să spună când ar putea fi găsit un acord pentru reformarea alianţei, transmite AFP.
Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.
„Încrederea (-între cei trei directori de companii-n.r.) nu a fost niciodată atât de bună”, a declarat Jean-Dominique Senard, la Tokyo, unde a participat la forumul financiar Paris Europlace.
Cu toate acestea, Senard nu a dorit să dezvăluie care sunt motivele pentru care întârzie încheierea unui acord vizând o eventuală investiţie a Nissan la Ampere, viitoarea entitate electrică a grupului Renault, precum şi cu privire la o posibilă echilibrare a participaţiilor încrucişate între cele două firme.
Antanta „călduroasă” între directorii celor trei constructori „este un semn de bun augur pentru viitorul alianţei”, a mai spus Senard, limitându-se să adauge că un acord va veni „la momentul potrivit”.
O reuniune a Consiliului de administraţie a alianţei Renault-Nissan ar urma să aibă loc marţi la cartierul general al Nissan de la Yokohama (sud-vest de Tokyo), la care va participa şi directorul general de la Renault, Luca de Meo, dar la finalul căreia nu se aşteaptă anunţuri importante.
Directorul general de la Nissan, Makoto Uchida, a rămas şi el evaziv săptămâna trecută când a fost întrebat despre negocierile cu Renault, mulţumindu-se să evoce „discuţiile deschise şi constructive”.
O sursă din apropierea discuţiilor a dezvăluit săptămâna trecută pentru AFP că, înainte de a investi în divizia Ampere şi a pune la comun tehnologiile sale în domeniul vehiculelor electrice, Nissan ar dori ca toate aspectele legate de proprietatea intelectuală să fie clarificate în raport cu viitorii acţionari ai acestei entităţi ce urmează a fi cotată la bursă.
De asemenea, presa niponă susţine că şi viitoarea societate mixtă înfiinţată de Renault cu constructorul chinez Geely în domeniul motoarelor termice este de asemenea un subiect care ridică semne de întrebare în Japonia.
Renault Group se bazează pe complementaritatea celor 5 mărci ale sale – Renault – Dacia – Lada – Alpine şi Mobilize – şi propune clienţilor săi soluţii de mobilitate durabile şi inovatoare. Prezent în peste 130 de ţări şi având peste 170.000 de salariaţi, Grupul a vândut 2,9 milioane de vehicule în 2020.